Plaats: Nijmegen
Moestuin sinds: 2010
Grootte: ruim 250 m²
Yacine en Fodye Bakary hebben een flinke tuin achter een bescheiden huis in een woonwijk in Nijmegen. Het grootste gedeelte is moestuin, waar vooral Fodye Bakary het liefst de hele dag te vinden is. Volgens Yacine te veel: ‘je moet het soms ook een beetje rust geven’. Ze eten vrijwel het gehele jaar uit de tuin. Fodye zijn droom is om een keer voor een televisieprogramma, samen met een bekende kok, producten uit hun tuin te bereiden.
Wat is de reden dat jullie met een moestuin begonnen zijn?
Het is een hobby. Maar de reden is vooral dat het gezond en veel lekkerder is, je weet wat je eet. Bij ons vorige huis hadden we maar een heel klein tuintje, maar ook toen kweekten we pompoen en salade. En toen we nog in Afrika woonden, verbouwden we maïs, pinda’s en zorgo (granen).
Waaraan beleven jullie het grootste plezier in de moestuin?
Het is magisch om die kleine dingen in de grond te zien uitgroeien tot een gewas. En omdat je de bol van de knoflook niet kan zien, graaf ik die wel eens een beetje uit om te zien hoe groot die is en er wellicht een beetje mest bij moet. Die mest komt overigens van onze composthoop, die we maken van de gft-restanten uit onze keuken.
En we vinden het heerlijk om met de spullen uit de tuin lekkere drankjes te maken, zoals van banaan-appel-spinazie.
Wat is jullie grootste trots?
Een grote pompoen vorig jaar, echt heel groot, al was die niet te eten. En de erwten, omdat we die vroeger in een potje kochten en nu uit de tuin halen.
Wat was de grootste mislukking?
De fruitbomen. Tot nu toe hebben we ieder jaar net één stukje fruit per boom. Wellicht moeten de bomen nog volwassen worden. En de kersen, die zien er heerlijk uit, maar zijn echt heel zuur.
Heb je nog tips voor ons?
- Aardappels telen wij niet onder de grond, maar erop met grasmaaisel erover heen.
- Zet plastic zakken met aarde op elkaar en maak uitsparingen om aardbeienplanten in te zetten. Op deze manier heb je geen last van slakken.
- Hergebruik oude petflessen, door die te halveren en bij je gewassen te zetten. Het vangt regenwater op, dat vervolgens gedoseerd de aarde in kan. Ook als je zelf water geeft, kun je dat het beste via die flessen doen.
- Als je brandnetel met wat water een paar dagen in de zon laat staan, heb je een natuurlijk product om je gewassen tegen ongedierte te beschermen.
Heb je een leuk recept voor ons?
Recept: Brandnetelsoep
Ingrediënten:
- ½ kg toppen van brandnetel
- 2 aardappelen in stukjes
- 1 à 2 uien fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 liter water (of bouillon)
- peper, zout
Zo maak je het:
- Was de brandnetelbladeren. Gebruik handschoenen of plastic zakjes om je handen te beschermen.
- Hak de brandnetelbladeren fijn.
- Doe de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de brandnetelbladeren, de aardappelen en het water toe en laat 15 minuten koken of tot de aardappelen gaar zijn.
- Mix de soep fijn met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper.
Meer inspiratie:
De moestuin van: Annemarie van den Berg
Aardappels kweken in een pot
Recept: Munt Limonana
Waterkefir uit de tuin
Moestuinbak maken
Stadstuinieren 2019-03 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom