Droge bonen oogsten en doppen - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Droge bonen oogsten en doppen

Droge bonen – Oogsten en bewaren

Wanneer je voldoende grond hebt, zijn droge boontjes een geweldige aanvulling op je teeltplan. Naast de oogst heeft dit gewas namelijk een voedend effect op je grond en het volgende gewas dat je hier gaat telen. De teelt is eenvoudig, maar bij het oogsten en schonen komt wel wat werk kijken. In deze vlog zie je hoe dat vrij eenvoudig kan.

-Onderaan dit artikel vind je de transcriptie-

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Meer inspiratie:

Dopbonen en droogbonen kweken
Recept: Salade met pittige bonen
Boerenkool: verrassend anders
Minituin met thema
Chilipepers kweken – Zaden oogsten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Transcriptie:

Bonen oogsten, dorsen en wanen

Vandaag ga ik de droogbonen oogsten omdat ze nu op het veld al zo droog zijn dat ze bijna opengaan en als ik nu niet oogst zou ik de boontjes waar het mij om gaat verliezen. Ik heb daarvoor een doek mee en ga de hele planten oogsten. Die planten neem ik mee naar huis en daar laat ik ze goed drogen waarna ik dan de bonen kan oogsten.

Bonen oogsten, afknippen

We knippen de planten af, vlak boven de wortels, en laten de wortels in de grond zitten. Dat is omdat de wortels van alle bonen, zowel verse als droge, zelf stikstof uit de lucht verzamelen en in hun wortelstelsel in knolletjes opslaan. Als ik de wortels dus in de grond laat zitten, blijft die stikstof ook in de grond.
Stikstof heeft nu natuurlijk een heel erg negatieve naam, maar in principe, als het in de grond op de juiste plek zit en in die mate dat planten het op kunnen nemen, is het natuurlijk een heel goede stof, het is echt de motor van plantengroei.
De wortels blijven dus in de grond, de planten nemen we mee en die drogen we dan nog wat verder.

Peulen drogen

Ik laat de doek met de planten in de bestelbus liggen. Dat is een zwarte bus, die wordt hartstikke warm, en dan zijn ze over een paar dagen droog genoeg om ze te dorsen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon op je balkon drogen. Het liefst in de zon en daar waar geen regen je balkon op valt.

Bonen dorsen

Als peulen eenmaal een beetje gedroogd zijn, maak je ze niet zomaar stuk, dus er zijn verschillende manieren:

  1. Stop de peulen in een kussensloop en loop er een aantal keren overheen.
  2. Doe de peulen in een kussensloop of een juten zak en sla daarmee stevig op de vloer.
  3. Verwijder de bonen met de hand. Dat is wel gezellig maar ook veel werk natuurlijk.

Zodra de peulen goed gedroogd zijn, dorsen wij ze hier door er gewoon op te lopen. Dat is leuk om te doen en de meeste bonen laten dan los van de peulen. Daarna controleren we het loof en schudden het nog even uit. Het resultaat is dan een hoop plantendelen met daartussen de bonen.

Bonen schonen en wanen met ventilator

Zodra je de peulen van de boontjes gescheiden hebt, kun je ze wannen. Wannen doe je eigenlijk door de peul- en plantendelen weg te laten waaien of zweven van de boontjes. Je kunt dat met de hand doen in kleine hoeveelheden, maar wij wanen de bonen met behulp van een ventilator. In het filmpje kun je goed zien hoe we dat gedaan hebben.
Door de wind van de ventilator waaien alle lichte delen weg. De bonen, die natuurlijk een vrij hoge dichtheid hebben en vrij veel gewicht per eenheid, vallen gewoon recht naar beneden. Als je dit een of twee keer doet, heb je een prachtig schoon gewas.
Je kunt dit ook op een schaal doen met behulp van de wind, maar daar heb je iets meer vaardigheid voor nodig.

De bonenoogst

Het resultaat is een bak vrijwel schone bonen… van ruim een kilo. Dus is dit nu een reclamepraatje voor de teelt van droogbonen? Nee, dat is het niet, want ruim een kilo boontjes van twee meter is natuurlijk geen echte kaskraker.
Maar… Toch is het lollig!

Ik had dit jaar grond genoeg en bij boontjes is het een kwestie van één keer leggen, twee keer schoffelen en daarna laten groeien. In een jaar met iets meer water zou de oogst anderhalf tot twee keer meer zijn.
Maar het mooie van bonenteelt is dat dit de grond vruchtbaarder achterlaat dan dat je hem aantreft. Het brengt stikstof in de grond en eigenlijk is het een gewas dat vrij goed schoon te houden is en waar geen onkruid onder zit. Dus het volgende jaar heb je een mooi, schoon en vrij vruchtbaar bedje en je hebt je kilo boontjes en je sportschool in het groen weer gehad!

logo
Sluiten
close