Kaasjeskruid zaaien en oogsten
Kaasjeskruid (Malva sylvestris) is een prachtige plant uit de Malvaceae-familie, waar ook de populaire stokroos (Alcea rosea) toe behoort. De plant wordt vaak als sierplant in de tuin gezet, maar kaasjeskruid staat ook bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen.
In Azië is Malva immens populair als bladgroente, evenals in de Turkse keuken. Alle delen van de plant zijn eetbaar.
Zaaien/Planten: vroege lente
Hoogte: 50 – 120cm
Afstand: 60cm
Oogsten: jaar rond
Eetbare delen: alles
Smaak: fris en mild
Kaasjeskruid kweken
Het kaasjeskruid is erg makkelijk te kweken. Je kunt ze het beste in de vroege lente ter plaatse te zaaien. Vochtige maar goed drainerende grond en halfschaduw of volle zon geven de beste groeiomstandigheden. De plant houdt van arme grond dus het is niet nodig extra mest toe te voegen. Het enige dat je moet doen is af en toe water geven en lekker oogsten. Kaasjeskruid is een sterke plant die vaak in het wild de kop op steekt en is tot zo’n -20°c winterhard. Het zaad van kaasjeskruid kan gemakkelijk geoogst worden, maar de plant zaait zich ook vaak zelf uit.
Malva oogsten
De bladeren
De bladeren hebben een prettige, milde smaak en kunnen rauw of gekookt gegeten worden. Jonge, malse bladeren zijn heerlijk in salades, op broodjes enz. De oudere bladeren kunnen het best gekookt worden en zijn een goed alternatief voor spinazie. Ze kunnen gebruikt worden als soepverdikkingsmiddel of zelfs worden gefrituurd! De bladeren worden na de bloei minder mals, dus als je alleen de bladeren wilt eten, kun je de plant regelmatig terugsnoeien om bloei te voorkomen.
Bloemen
De bloemen zijn erg populair bij bijen en hebben een smaak vergelijkbaar met die van de bladeren. Pluk de hele bloem, maar vermijdt de harde, groene basis. Voeg ze rauw toe aan salades of gebruik ze als garnering. Na de bloei zijn de onrijpe zaaddoosje (die eruitzien als kleine kaasjes) lekker om op te knabbelen, hoewel de oogst nogal tijdrovend is. De wortels kunnen zodra ze groot genoeg zijn, geoogst worden. Om Kaasjeskruid levend te houden kunnen zowel de bladeren als de bloemen ook gedroogd worden voor later gebruik.
Op ons YouTube kanaal vind je een Recept met kaasjeskruid
Schuimpjes maken van kaasjeskruid
Maak indruk op je gasten met Kaasjeskruid-schuimpjes. Deze schuimpjes maak je door de wortels op een laag vuur tot een dikke vloeistof in te koken. Daarna kun je ze dan op dezelfde manier verwerken als je met eiwitschuimpjes zou doen.
Meer inspiratie:
Lunch met eetbare bloemen
Fuchsiabessen kweken en oogsten
Recept: Bloemsuiker
Groene Portretten: Daslook
Bieten kweken
Stadstuinieren 2018-01 Tekst: Natassia Doets