“Vers geoogst vind ik koolrabi het beste tot z’n recht komen in een salade”
Sommige mensen eten aan tafel, anderen staand in de keuken, al telefonerend of de krant lezend. Wat telt is of je geniet van datgene wat je eet! Weten waar je eten vandaan komt draagt daar aan bij. Je proeft het namelijk meteen als iets met liefde gekweekt en bereid is!
Koolrabi op mijn balkon
Dit geldt ook voor de koolrabi uit mijn balkontuin. Wekenlang is hij vertroeteld. Er staat er namelijk maar één en bovendien in een relatief kleine pot. Een experiment! Koolrabi’s heb je in twee kleuren: paarsblauw of zachtgroen. Beide zijn echter crème wit van binnen en stammen af van dezelfde wilde koolplant uit het Middellandse Zeegebied, net als veel andere koolsoorten. Want ook al ziet koolrabi er misschien wat buitenaards uit, de groente hoort wel degelijk bij de koolfamilie. Door de eeuwen heen zijn daar alleen verschillende varianten van gekweekt. Zelfs de Grieken en Romeinen waren daar al mee bezig. Gaius Plinius Secundus (Romeins militair, letterkundige en amateur-wetenschapper) beschreef de koolrabi al in de eerste eeuw na Christus en noemt hem een “kleine kool die op de aarde rust”. Wat een perfecte omschrijving is, want het is precies wat deze groente doet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld rapen, die deels onder de grond en deels boven de grond groeien.
Koolrabi kweken
Koolrabi (Brassica oleracea) is vrij makkelijk zelf te kweken. De plant neemt niet veel ruimte in en is daarom heel geschikt voor kleinere tuinen of een terras. Zaai hem vanaf maart binnen voor in een zaaibak en plant de zaailingen vanaf april buiten uit. Een plekje van ongeveer 30 bij 30 centimeter is meestal ruim voldoende. Zorg er wel voor dat dit voedzame grond is, zeker als de plant naar een pot verhuist! Geef hem verder een plekje in de zon en vergeet niet om hem regelmatig water te geven. Vooral in droge periodes. De knol zou anders kunnen gaan barsten.
Koolrabi oogsten
Je kunt koolrabi oogsten vanaf het moment dat de knollen zo groot zijn als een golfbal. Later kan ook, maar ter grootte van een golfbal zijn ze rauw echt verrukkelijk!
Koolrabi in de keuken
Je kunt koolrabi oogsten vanaf het moment dat de knollen zo groot zijn als een golfbal. Later kan ook, maar ter grootte van een golfbal zijn ze rauw echt verrukkelijk! De bladeren kun je overigens ook gebruiken in de keuken (verwerkt in een wokgerecht bijvoorbeeld).
Koolrabi recept
Vers geoogst vind ik koolrabi zelf echter het beste tot z’n recht komen in een salade, dun geschild en geraspt of in reepjes of plakjes gesneden. Omdat de smaak van koolrabi heel zacht is, combineert deze groente goed met wat bitterder groen, zoals rucola sla. Voor de foto bij dit artikel heb ik de salade vrij eenvoudig gehouden. Behalve rucola sla heb ik er alleen wat geroosterde pompoenpitten en walnoten aan toegevoegd en er vervolgens een dressing van olijfolie, vers geperst citroensap, mosterd en honing over gegoten. Super simpel, maar heel lekker!
Meer inspiratie:
Groene Portretten: Pastinaak
Eten uit de stadstuin: Koolrabi
Paars mosterdblad – Kweken en oogsten
Vlog: Palmkool, boerenkool en spruiten oogsten
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Stadstuinieren 2014-05 – Tekst en fotografie: Stella Faber