Moestuin in september

De moestuin in september is mijn favoriete moestuinmaand, dan is de tuin altijd zo mooi. Er zijn bergen tomaten te oogsten en ik zie nu pas echt goed hoe mijn nieuwe tuin geworden is: groot, vol, kleurrijk en ‘volwassen’
‘Elk nieuw moestuinjaar is spannend en onvoorspelbaar’
Het leuke van een moestuin is dat je elk jaar gewoon weer nieuwe dingen kunt uitproberen, de indeling helemaal om kunt gooien en weer opnieuw op de proef gesteld zal worden met nieuwe uitdagingen. Komen er nieuwe plagen, extreme droogte of juist een overvloed aan regenwater. Zo blijft elk nieuw moestuinjaar spannend en onvoorspelbaar.
De moestuin roept dan ook altijd veel vragen op. Hieronder een greep uit de vragen die ik afgelopen week voorbij zag komen op social media.
In de maand september zijn we nog lang niet klaar want er kan nog heel veel gezaaid worden. Denk dan vooral aan de snelgroeiende gewassen die net wat minder zon nodig hebben. Je kunt nog rucola, sla soorten, andijvie, maar ook bieten en radijsjes zaaien. De bieten zullen misschien niet meer helemaal volgroeien, maar ook kleine bietjes en het loof ervan zijn heerlijk door een salade.
Verder kun je nog winterpostelein, rucola, spinazie, veldsla, paksoi, tuinkers, veldsla en meiraap zaaien en groenbemester zoals bladrammenas, gele mosterd, winterrogge en zomerwikke.
In september kun je nog steeds courgettes oogsten uit je moestuin. Natuurlijk kun je daar (weer) heerlijke soep mee maken, maar er zijn ook volop andere lekkere gerechten die je met courgette kunt maken. Mijn favoriete recept is courgette quiche.
2 grote courgettes
4 takjes rozemarijn
Bosje bieslook
1 teentje knoflook
1 rode ui
5 eieren
200 gram yoghurt
125 gram oude kaas
Bladerdeeg en eventueel broodkruim
Recept: Courgettesalade
Smoothie met courgette en aardbeien
De eerste bloemen die de plant aanmaakt zijn mannelijke bloemen. Ja, er zijn mannelijke en vrouwelijke bloemen aan deze plant. Over een paar weken zullen er ook vrouwelijke bloemen ontstaan, deze kun je herkennen aan het steeltje (vruchtbeginsel) achter de bloem, deze is korter. Deze vrouwelijke bloemen moeten dus bevrucht worden om uiteindelijk tot een pompoen te kunnen uitgroeien. We kunnen ze hierbij helpen, maar de natuur zelf regelt dit toch het beste.
De moestuin volgens Wim Lybaert
De Groene Buurvrouw
Maanzaad papaver kweken en oogsten
Popcornkiemen – Zo doe je dat
Basilicum oogsten en bewaren
Hosta Kweken en oogsten
Stadstuinieren: Blog augustus, Floor Korte
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!