Vijgen oogsten

De vruchten oogst je wanneer ze helemaal zacht aanvoelen en bij aanraking, van de struik loslaten. Dagelijks even controleren is dus belangrijk.
“Rijpe vijgen smaken perfect zoet en kun je met schil en al opeten“
Een dag te vroeg geoogst, smaken ze rubberachtig (het zijn tenslotte ficussen). En een dag te laat zijn ze een deel van hun zoetigheid al kwijt. Geoogste rijpe vijgen zijn amper 1 dag houdbaar.
Rijpe vijgen smaken ook in ons klimaat perfect zoet en kun je met schil en al opeten.
Heb je een te grote oogst, dan kun je vijgen uitstekend verwerken. Bijvoorbeeld door de vijgen te schillen, in dunne schijfjes te snijden en ze dan te laten ze drogen tot Recept met vijgen: Vijgenchips. Je kunt ze verwerken tot jam en inmaken. En eet vooral volop verse vijgen in allerlei gerechten. Maak er bijvoorbeeld vijgensoep mee, verwerk de vruchten in hartige salades en pasta-sausen of gebruik ze in desserts, ijs, cake, smoothies, brood en Recept: Vijgentaart.
Verse vijgen zitten boordevol natuurlijke suikers, ze werken versterkend en voedend. Vijgen kunnen puur en ongezoet gebruikt worden en zijn door hun hoge gehalte aan natuurlijk suikers makkelijk te verwerken of gedroogd te bewaren.
Vijgen kweken
Ontbijtrecept: Vijgencompote
Recept: Vijgentaart
Recept met vijgen: Vijgenchips
Romke van de Kaa: Vijg in pot
Wildplukken: Magnoliabloemen
Zelf plantaardig roomijs maken – met walnoten
Start je moestuin: De indeling
Rabarber: Mooi en lekker
Zoete aardappel kweken en oogsten
Daglengte en tuinieren
Stadstuinieren 2016-05 Tekst en fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!