Vlog: De moestuin in september

Het weer slaat om, er komt regen en de nachten worden kouder, hoogste tijd om een rondje moestuin in september te doen. De moestuin staat nog lekker vol met wortel- en bladgewassen die de komende maanden oogstbaar zijn.
Nooit meer een vlog missen? Abonneer je hier (gratis) op ons YouTube kanaal
Vlog: Zaaien in september
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Moestuinplannen van Peter Bauwens: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Eten uit de stadstuin: Pompoenwafels
Tomaten drogen? Zo doe je dat
Transcriptie:
In de achtertuin zijn de meeste druiven geoogst,
maar hier hangen nog hele mooie trossen.
Van de meeste druiven heb ik sap gemaakt, maar dit is gewoon voor de vruchten.
Erg lekker!
Zoals ieder jaar hangt de kiwi weer helemaal vol
en dat duurt nog even tot eind oktober,
begin november dat daarvan gegeten kan worden en ze rijp genoeg zijn.
De appels zijn allemaal geoogst, een mooie oogst was het!
En dan hier,
in de kas die stevige slijtageverschijnselen begint te vertonen in de komkommertjes…
Al hangen er nog wat kleine komkommertjes…
Hier kan ik toch nog elke dag tomaatje oogsten.
Dat is fijn!
Geel en rood…
Hier achteraan de echte, superlekkere vleestomaten…
Oeps, nou ja…
Gesneuveld voor de roem in de film!
Maar goed, die rijpen nu lekker na binnen, dat gaat prima.
Nog allerlei pepertjes:
gewoon rood, geel, Chinese five colors, spicy pumpkin…
Hier begint natuurlijk ook de slijtage al wat op te treden.
Hier nog wat stekken van de stevia, dat is een zoetplantje.
Binnenkort gaat hier nog wat, nu in potjes staande, palmkool in.
Ik heb ook nog wat veldsla gezaaid
en de winterpostelein doe ik zodra ik die andere planten opdoek.
Dan zwerven er bij mij allerlei gewassen rond in potten,
ten dele dit jaar omdat ik dus niet helemaal zeker weet of ik kan door moestuinieren waar ik nu zit.
Het zijn allemaal leuke, nieuwe vruchtgewassen en kruiden.
Die zal ik dus voorlopig even in potten laten zitten.
Ik kan wel lekker dichtbij de keuken oogsten,
maar ik zou het toch leuker vinden als deze de grond in kunnen,
want dat kost minder controle en werk.
Nu moeten ze natuurlijk water hebben en mogen ze niet te lang in de zon staan
en dat soort zaken.
Het leukste is de voorraad natuurlijk!
Overal zwerft oogst rond, hier de kleine sjalotjes en de gespleten knoflookjes.
Ja, sorry voor de rommel, zo is het nu even!
Goudreinetten,
de roter mond, roodvlezige appeltjes,
een laatje vol santana,
druivensap en een deel van de jam.
Nog wat boontjes die aan het nadrogen zijn en die ik ga doppen.
Je kunt hier echt van de grond eten!
Pompoenen in de gang…
Nog veel meer jam in de kelder…
En aardappels in zakken hangend zodat de lucht erdoorheen kan.
Een kilo of twintig…
En dan staat er natuurlijk nog wel het een en ander in de moestuinen!
Er staat best wat!
Maar het onkruid groeit ook nog door, dat is nog niet gebeurd.
In dit bedje staan allerlei radicchio-achtigen:
grumolo, roodlof, groenlof en dat soort zaken.
Hier staat boerenkool, palmkool, paarse boerenkool…
Hier is een bedje waar ik altijd zelf blij van word, dit is pastinaak.
Dat is die witte, zoete wortel.
Dan nog wortel, winterpeen ertussen, witlofpennen…
Die snijd ik af en dan trek ik witlof in het donker,
daar heb ik eerder al een filmpje van gemaakt,
en dan staat hier…
Kijk, hier zie je dat er dus ook onkruid doorgroeit, knoopkruid…
Hier staat schorseneer,
die zwarte wortel die ook wel ‘keukenmeidenverdriet’ wordt genoemd.
Dat is mooi!
Hier is een bedje met vrij nieuwe zaaisels
zoals radijsjes, rucola, raapjes, spinazie en onkruid.
Daar is werk aan de winkel!
In dit bedje ga ik nog de allerlaatste rucola en veldsla zaaien.
Hier komen nog steeds knoflookjes op van knoflookjes die ik vorig jaar ben vergeten.
Die haal ik er dan meteen uit en die eet ik als verse knoflook,
want het wordt niet veel meer als zo’n bolletje uitloopt.
Hier is nog een bedje waar ik eigenlijk moet wieden,
er staat volop biet, peen, bieslook, grove bieslook oftewel stengelui en een beetje prei.
Experiment edamame, oftewel verse sojaboontjes!
Dat heeft me nog niet helemaal overtuigd…
Maar goed, ik wacht nog even af.
Hier staat snijbiet, peen…
Even iets dichterbij kijken…
Peen, niet gedund,
toch gegroeid!
Groenselder,
familie van de bleekselder, voor in de winter in de soep.
Hergroei van knolvenkel,
daar heb ik eerder ook al wel eens een vlogje over gemaakt.
Die heb ik afgesneden en die komt weer.
En onkruid dus…
Dit bed is leeg, hier zijn de zomerkolen weg
en hier laat ik de paarse broccoli gewoon schieten.
Letterlijk in bloei schieten, waardoor het voor de insecten interessant is.
De aardbeien groeien lekker, maar ik moet er nog wieden.
Daar ook nog…
Daar staan nog allerlei leuke bloemetjes…
Dus ik ben al wat blij met deze tuin.
Nu komt er met de herfst een ander seizoen,
want hier bijvoorbeeld, bij de loganbes en de taybes, kan het oude hout uitgesnoeid worden.
Hier staan ze in potten…
Dat geldt ook voor de wijnbes.
Dus die moet ik binnenkort op gaan kalefateren, snoeien,
opnieuw scheuten laten staan en de oude scheuten kunnen weg.
Hier staat een bedje met pompoenen.
De oranje heb ik er al uitgehaald, althans bijna allemaal.
Daar ligt er nog een…
Omdat die zo opvallen als het blad instort en ik zit hier vlak aan de weg.
De butternut
en de groene variëteiten kunnen nog even rijpen, want die vallen niet zo op,
dus die worden ook niet zo gauw meegenomen.
Nou, een ruig tuintje!
Het is wel leuk dat het binnenkort een ander soort werk wordt.
Snoeischaar mee, stevige broek aan, handschoenen aan,
alles met prikkels snoeien.
Dat doe ik altijd als eerste, want dan zijn die maar weg.
Daarna de bessen snoeien, de bessen worden ook dit jaar geplant.
Wat grovere klussen dus!
De stenen opruimen die overal op netten en vliesdoeken hebben gelegen…
Ook wel weer zin in, in het komende seizoen!
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!