Zongedroogde tomaten - Zo doe je dat - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Zongedroogde tomaten – Zo doe je dat

Zongedroogde tomaten – Zo doe je dat

Deze zomer was buitengewoon warm. Zo warm dat sommige teelten in de moestuin stil stonden of zelfs verdroogden. De tomaten waren echter helemaal in hun element en bleven maar geven. We hebben de hitte van de zon benut om zelf zongedroogde tomaten te maken. In deze vlog kun je zien hoe eenvoudig het drogen van tomaten is.

-Onderaan dit artikel vind je de transcriptie-

Meer inspiratie:

Tomaten drogen en inmaken
Tomaten kweken in potten
Recept: Gevulde zoete aardappel
Popcornkiemen – Zo doe je dat

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Transcriptie:

Geweldig tomatenjaar

Dit jaar is echt een geweldig tomatenjaar bij mij! De planten hebben zich prachtig ontwikkeld en door de droogte en hitte is er tot nu toe geen phytophthora en ook geen reden om dit snel te verwachten. Ik heb een aantal nieuwe rassen meegenomen uit Frankrijk en uit zadencatalogussen. Het zijn allemaal biologische rassen en zoveel mogelijk phytophtora-resistent.
Tot nu toe lijkt het te lukken en hebben we een prachtige oogst met verschillende tomaten, waarvan ik sommige binnen nog wat laat narijpen.
Soms zelfs emmers vol, of toch in ieder geval een bodempje van een emmer!

Tomaten beschermen tegen de zon

Zoals gezegd, rijpen de tomaten door de warmte goed af, maar… De volgende uitdaging bij de tomaten dit jaar is de hitte die we al een keer hebben gehad en die voor de komende dagen staat aangekondigd.
Met hitte en onbewolkt weer komt er ook enorme zoninstraling en hoewel tomaten enorm van zon houden, kunnen ze ook verbranden en dan heb je er eigenlijk niet zo veel meer aan.
Dus wat heb ik nu gedaan: ik heb een vliesdoek, dat ik normaal gebruik om de teelt in het voorjaar te beschermen tegen vorst, aan de zonkant gespannen om een beetje schaduw te maken.
De ochtendzon valt er wel op, maar om een uur of tien gaat die voorbij het doek en zal er een schaduw zijn tot ‘s avonds.
Dit laat ik gewoon de komende dagen hangen. Daarna zien we wel verder!
Ik denk dat er dan een heleboel tomaten rijp zullen zijn.
Nou, zo ziet dat er dan aan de andere kant uit. Het is niet overbodig denk ik, want het vriendelijke zonnetje van een kwartier geleden ziet er nu zo uit. Een beetje bescherming is dus wel op zijn plaats vandaag.

Mijn grote favoriet van dit jaar: Almandine. Deze rijpen al prachtig en ik vermoed dat ik komend weekend, dus over een dag of 4/5, nog veel meer zal kunnen oogsten, we gaan het zien!

Tomaten drogen in de zon

Maar goed, wat er ook gebeurt met de hitte, we hadden zoveel oogst dat we voor de eerste keer tomaatjes gaan drogen in de zon.
Zongedroogde tomaatjes van eigen kweek! Dat kan in een normaal jaar natuurlijk niet, maar we hebben ze leeggehaald en weer in dezelfde zon gelegd, alleen op een andere plek.
Een gaasje erover tegen vliegen en andere dieren en dit is net nadat we ze hebben neergelegd. Ze worden al een heel klein beetje taai na een uurtje, maar we hebben ze de hele dag de tijd gegeven en voor de komende drie dagen zijn de voorspellingen dat het warm en heet blijft, dus we gaan net zo lang door tot ze zo droog zijn als we ze willen.
Dit is na de eerste dag: Je ziet dat ze al ontzettend veel vocht verloren hebben. Ze zien er eigenlijk al hartstikke mooi uit, morgen verder!
Dit is aan het einde van de tweede dag in de zon en ik vraag me af of er wel wat overblijft, want ze drogen geweldig, ze zijn een beetje leerachtig en stevig en dat gaat perfect, nog één dagje!
Nou ja, nog één dagje voor die lading tomaten dus, want op de derde dag hebben we er ook valappeltjes naast gelegd om te drogen en een nieuwe lading tomaten, eentje die we hebben uitgehold, zoals de eerste, en kwarten en halfjes met vruchtvlees en zaden. We gaan het zien!
Hier liggen ze dus, naast elkaar, onder een netje en weer in de zon. De tomaatjes die ik gisteren liet zien, klinken alweer heel anders. Ze zijn echt droog! Zolang het zo warm is, maken we daar maar optimaal gebruik van. Zongedroogde tomaatjes, half zongedroogde tomaatjes en gedroogde appeltjes!
Mmm, heerlijk.

logo
Sluiten
close