Zuurkool net-even-anders - Stadstuinieren
recept

Zuurkool net-even-anders

zuurkool

Zuurkool saai? Welnee. Met andere groentesoorten, fruit en specerijen geef je zuurkool een lekkere twist. Met dit recept van Sanne Zwart tover jij je zelfgemaakte zuurkool – dat van zichzelf al heerlijk is door de subtiele koolsmaak met een klein zuurtje – tot een verrassende groentelekkernij.

Dit heb je nodig voor 4 personen

Ingrediënten Basisrecept zuurkool

  • 1 kleine witte kool
  • Keltisch zeezout
  • 1 glazen pot, inhoud 1 liter, geschikt voor voedsel, met schroefdeksel, beugelsluiting of waterslot (RotPot)

 

Ingrediënten Zuurkool net-even-anders

  • Vervang de helft of een kwart van de witte kool door venkel, rode biet of wortel.
  • Voeg 1 eetlepel cranberries, stukjes appel en snippers (rode)ui toe (Of gebruik rode kool of spitskool in plaats van witte kool)
  • Kruid de zuurkool met 1 eetlepel karwijzaad, komijnzaad, venkelzaad, of roze peperkorrels.

Zo maak je het

Basisrecept zuurkool

  1. Was de kool en haal de buitenste bladeren eraf en bewaar deze.
  2. Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern en de onderkant.
  3. Rasp de kool in dunne reepjes met een mandoline of snijd de kool fijn met een scherp mes.
  4. Weeg de gesneden kool en doe de kool in een mengkom.
  5. Voeg het zout toe: 2 procent van het totale gewicht aan groenten.Kneed het zout stevig door de kool en ga door met kneden tot de kool veel sap loslaat. Dit is na +/- 10 minuten.
  6. Doe de kool met het vocht beetje bij beetje in een schone glazen pot.
  7. Duw de kool met je vuist steeds goed aan zodat alle lucht ontsnapt en de kool helemaal onder het vocht staat.Dek de kool af met het bewaarde buitenblad. Duw het buitenblad helemaal onder het vocht (ook de randjes!). Als de groenten niet goed ondergedompeld blijven, voeg dan een scheutje kraanwater toe. Of verzwaar de kool met een zakje steentjes of een zakje water met een lepel zout. Gebruik hiervoor altijd voedselveilig plastic, glas- of aardewerk.

Recept zuurkool net-even-anders

  1. Vervang de witte kool deels door venkel.
  2. Was de groenten en snijd of rasp ze in dunne reepjes (stap 1 en 2).
  3. Voeg smaakmakers als appel, rode ui en cranberries toe (stap 2).
  4. Volg verder het basisrecept.

Heerlijk bij een winterse stamppot met stoofvlees of een worstje.

Tip:

Wil je een kruidige zuurkool, meng specerijen als karwijzaad of komijnzaad door de kool (samen met het zout, stap 2). Volg verder het basisrecept.

 

De juiste manier van afsluiten

  1. Sluit de pot af. Gebruik je een pot met schroefdeksel, open de pot regelmatig zodat de gassen kunnen ontsnappen. Gebruik je een pot met beugelsluiting of een RotPot, laat de pot dan dicht. Op de verpakking van de RotPot lees je hoe je de pot op de juiste manier afsluit met behulp van een waterslot.
  2. Laat de kool 6 tot 8 weken fermenteren op kamertemperatuur en buiten direct zonlicht. Haal de deksel van de pot en proef met een schone vork de zuurkool. Naar wens? Serveer de kool direct en bewaar restanten in de originele pot met deksel in de koelkast. Nog niet (helemaal) naar wens? Doe de deksel er weer op en laat de kool verder fermenteren op een koele plek.

Meer lezen over fermenteren? Inmaken en bewaren: Fermenteren

Bestel hier je RotPot: een doe-het-zelf-fermentatie-kit

Meer inspiratie:

Groene daken in de stad
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Recept met prei: Stamppot en erwtensoep
Vlog: Rode spitskool; een groente met een verhaal

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2018-04  Recept: Sanne Zwart | Tekst: Janine Bruinooge | Fotografie: Janine Bruinooge en Sanne Zwart

logo
Sluiten
close