Groene oase midden in de stad - Stadstuinieren
Groene verhalen

Groene oase midden in de stad

Matthias Leunckens is een groene jongen uit Borgerhout. Maar zoals in elke stad is de mogelijkheid tot veel groen beperkt. Daarom koos hij in 2015 voor een geveltuin die zijn volledige gevel bedekt. Daarbovenop heeft hij ook nog eens een groendak met een oogverblindend tafereel tot gevolg.

“Alles samen heb ik 1 dag per jaar werk aan deze geveltuin”

Matthias:

Mijn vrouw is een echte stadsmus. Ik daarentegen ben boomverzorger van beroep en heb graag groen rondom mij. In de liefde is het een beetje geven en nemen. Daarom ben ik wel in de stad blijven wonen, maar ging ik op zoek naar alternatieven om toch tussen het groen te kunnen zitten. Er waren al vage plannen met de architect om de hangende tuinen van Babylon na te bootsen in Borgerhout, maar de ultieme klik kwam er na een citytrip Parijs waar ik plots voor een knalgroene gevel stond en dacht: “Ja, dit is het!”

25 planten per vierkante meter

Een geveltuin is geen sinecure, maar is ook niet onhaalbaar. Eigenlijk is het niet meer dan een metalen frame waartussen bewapeningsnetten gespannen zijn. Die zijn gevuld met rotswol voor de watergeleiding. Vooraan hangen zakjes met geotextiel die dan weer gevuld zijn met aarde voor de plantjes. De enige raad die ik mensen nog wil meegeven is om op voorhand goed na te denken over de waterbevoorrading.

Door mijn geveltuin op de zuidgevel te installeren, krijgt hij veel zon maar heeft hij ook veel water nodig. Daarom heb ik een automatisch bewateringssysteem geïnstalleerd. Ik vang zelf regenwater op. Laat het langs de rotswol doorheen de hele geveltuin druppelen en vang de resterende druppels onderaan weer op. Zo gaat er niets verloren en ‘regent’ het niet op mijn terras.
Vooral in het voorjaar voeg ik nog wat extra voeding toe. De planten zitten in een klein zakje gevuld met aarde. Een extra kickstart is dus zeer welkom. Zeker gezien het aantal. Ik heb om en bij de 25 planten per vierkante meter. Met de planten op mijn daktuin erbij, kom ik aan ongeveer 1000 planten op mijn huis!

1 dag per jaar onderhoud

Alles samen heb ik 1 dag per jaar werk aan deze geveltuin. Hij is enorm onderhoudsvriendelijk. In het voorjaar heb ik een halve dag nodig om de grillen van de winter op te ruimen, dode plantjes te vervangen en ook gewoon wat te snoeien. Maar doordat er eigenlijk weinig grondoppervlakte is, krijgt onkruid amper een kans. Bovendien wordt ontluikend onkruid dikwijls overwoekerd door de eigenlijke planten. Ik koos voor een bonte mengeling van soorten en kleuren: bosaardbei, reuzenmargriet, ooievaarsbek, schoenlappersplant en kleine heesters zoals de dwergmispel.

Sinds de geveltuin is het leven hier enorm veranderd. In die zin dat er enorm veel leven is bijgekomen. Vogels komen aan en afgevlogen om zaden te eten, bijen vinden hier ook eten en drinken met het druppelsysteem van de waterbevoorrading.

Er is één ‘nadeel’ aan deze geveltuin. En dat is de kostprijs. Met 200 euro per vierkante meter is het niet de goedkoopste tuin. Maar voor mij is het de investering meer dan waard. Ik zit in het groen in het midden van een geweldige stad. Heerlijk toch?

 

Meer inspiratie:

Dakakker Rotterdam
Een moestuin op strobalen
Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit- Vlog
De Groene Buurvrouw
Polycultuur in grote potten
Oca kweken in een pot

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2019  Tekst: Robby Sallaets | Fotografie: Jasper Léonard

logo
Sluiten
close