Bamboe - Eten en kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Bamboe – Eten en kweken

“Bamboescheuten kunnen ook gebleekt worden, net als asperges of rabarber”

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld en groeit tot wel een meter per dag! Hoewel de plant bekend staat als onbeheersbaar is de truc voor het bijhouden simpel: gewoon opeten! Daarnaast is bamboe ook handig als tuinafscheiding en kan het geoogst worden als plantondersteuning.

De lekkerste bamboe

Bamboe is in veel soorten verkrijgbaar en allemaal produceren ze zeer voedzame, eetbare scheuten. De beste scheuten om te oogsten zijn de dikste stammen. De soorten Phyllostachys dulcis en Phyllostachys edulis zijn in de culinaire wereld het populairst omdat ze niet bitter zijn.

Bamboe kweken en verzorgen

Hoewel bamboe erg tropisch lijkt, is het eigenlijk heel winterhard en het vereist weinig verzorging. Voor zoete en sappige stammen plant je ze ongeveer twee meter uit elkaar op een plek met redelijke schaduw. Graaf genoeg organisch materiaal in de bodem voordat je de stammen plant en voeg voldoende compost toe. Geef regelmatig water en verwen ze met stikstofrijke vloeibare plantenvoeding.
Als je toch bang bent dat de bamboe je tuin overneemt, dan kun je het ook in grote bakken planten of de wortelstokken indammen met wortelbegrenzer.

Bamboe oogsten en eten

Bamboescheuten zijn geweldige groentes tijdens de ‘Hungry Gap’, omdat deze in de lente als een van de eerste opkomt. Dankzij de snelle groei kun je elke paar dagen nieuwe scheuten verwachten. Oogst de scheuten net onder de bodem zodra ze uit de grond komen, of tot ze maximaal een meter groot zijn. De bovenste 20 – 30 centimeter is eetbaar. Zodra ze geoogst zijn, groeien de scheuten niet meer door. Op de oude plaats zullen nieuwe scheuten groeien. Een bamboeplant kan jaarlijks de oogst van maximaal een derde van de nieuwe scheuten overleven.

Om de scheuten te bereiden, snijd je ze in de lengte doormidden. Verwijder de buitenste harde bladlagen, tot je bij het sappige hart komt. Als je de bittervrije variaties kweekt, kun je ze rauw eten. Bij de andere soorten kook of stoom je de scheuten 15 tot 30 minuten. Eet de scheuten in bijvoorbeeld wokgerechten of loempia’s. Zelfs in pastagerechten en zomersalades zijn ze heerlijk! De smaak lijkt op courgette, erwt en selderij.

Bamboescheuten bleken

Bamboescheuten kunnen ook gebleekt worden, net als asperges of rabarber. Plaats simpelweg in de eerste 2 -3 dagen dat ze opkomen een omgekeerde emmer over de scheuten en voeg extra mulch toe. Door de afwezigheid van licht en het behoud van vocht worden ze extra zoet en mals.

Zaaien/Planten: jaar rond
Hoogte: 6 meter
Afstand: 2 meter
Oogsten: april – juli
Eetbare delen: scheuten & zaden
Smaak: courgette-achtig
Thuis: Wereldwijd

Andere leuke experimenten:

Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Japanse miniblad-moestuin
Groene geheimen: Zoethout
Goudbes kweken en oogsten

Meer inspiratie:

Experimenten met een strobaalmoestuin
Polycultuur van vaste groenten en kruiden
Zeker eens proberen: Wintertomaten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2017-01 –  Tekst en fotografie: Natassia Doets

Meer over:

logo
Sluiten
close