Lampionbessen kweken – Goudbes en tomatillo

Tomaten, pepers, aubergines en aardappelen komen allemaal uit de grote familie van de Solanacea of Nachtschadigen. Maar diezelfde familie omvat ook minder bekende gewassen. Lampionbessen bijvoorbeeld.
“Puur botanisch worden ze net als de tomaat tot fruit gerekend”
Het geslacht ‘Physalis’ omvat een omvangrijke groep van meer dan 90 verschillende bloeiende en vruchtdragende soorten. Deze soorten zijn in hoofdzaak afkomstig van het Amerikaanse continent. Hier bij ons zijn de planten vrij onbekend.
De Physalis alkekengi, ook wel de Chinese lampionnetjesplant genoemd, komt hier als sierplant in de tuin voor. Deze opvallende oranjerode lantaarntjes worden vooral voor hun decoratieve eigenschappen gekweekt. Ze zijn als droogbloem perfect houdbaar. De kleine oranjerode bessen binnenin zijn te zuur om zo te eten.
Voor teelt in de moestuin zijn er twee geschikte soorten:
Net als de tomaat behoren lampionbessen tot de vruchtgroenten. Puur botanisch worden ze net als de tomaat tot fruit gerekend.
Voor culinaire toepassingen wordt de tomatillo meestal onrijp verwerkt als groente, de zoetere lampionbesjes of ananaskers gebruikt men als volwaardig fruit.
Tomatillo kweken: Zo doe je dat
Ananaskers kweken: Zo doe je dat
Tomaten drogen
Salade kweken in pot
Moestuin voor kinderen: De vruchtgroenten
Rijpende druiven beschermen – zo doe je dat
Stadstuinieren 2018-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!