Chilipepers kweken - september - Oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Chilipepers kweken – september – Oogsten

Na de oogst worden de pepers gewassen en gesorteerd op een doek te drogen gelegd.

Chilipepers – pepers oogsten

Rond september beginnen de meeste pepersoorten volop rijpe pepers te geven.  De tijd om chilipepers – pepers te oogsten. Sommige planten doen dat al in juli en augustus, maar ik heb er ook altijd wel enkele bij die later zijn.

‘Pepers kun je invriezen en zijn dan vlot een jaar houdbaar’

Het nadeel van pepers kweken in Nederland is dat het kweekseizoen relatief vroeg eindigt. Omdat de dagen nu al flink korter en kouder worden, wordt de plant ook minder actief. En als de nachtvorst eenmaal intreedt, zal het met veel planten al snel gebeurd zijn. Hoogste tijd dus om de chilipepers te oogsten.

Chilipepers oogsten en drogen

Gelukkig is het een mooie zomer geweest en heb ik ondertussen al best wel wat kunnen plukken. Ik was ze dan vervolgens en leg ze gesorteerd op een theedoek om te drogen. Pepers met rotte en/of zachte plekken haal ik er meteen uit en gooi ik weg. De pepers die nog niet helemaal rijp zijn, rijpen meestal vrij snel door. Het moet echter ook niet te lang duren, omdat ze dan slap kunnen worden. De ene soort is daar gevoeliger voor dan de andere; Rocoto’s kun je makkelijk langer dan een week laten liggen, maar de Thaise pepertjes worden na een paar dagen al slap.

Pepers conserveren

Als de pepers goed droog en rijp zijn, kunnen ze geconserveerd worden. Het grootste deel van de peperoogst gaat in diepvrieszakken de vriezer in. Ingevroren pepers zijn dan vlot een jaar houdbaar. Ook droog ik ze regelmatig met een voedseldroger, waarna ik er flakes van maak en ze op een donkere plek in glazen potten bewaar. Maar er zijn nog wel meer bewaarmethoden, zoals inmaken in zuur of fermenteren.

Jalapeno’s en Serrano’s staan erom bekend dat ze scheurtjes vormen bij extra wateropname. Dit wordt corking genoemd.

Corking: Scheurtjes in chilipepers

Door de overvloedige regenval van afgelopen tijd zijn veel Jalapeno’s en Serrano’s letterlijk gaan scheuren. Deze soorten staan erom bekend dat ze scheurtjes vormen bij extra wateropname. Dit wordt corking genoemd. Echter als het diepe scheuren worden die niet meer dichtgroeien, gaat de peper al snel rotten. Ook zag ik bij deze soorten gaatjes en daaromheen rotte plekken. Dat kan wijzen op parasieten, die eitjes in de pepers leggen. Helaas heb ik daar nog geen oplossing voor kunnen vinden.

Groene pepers oogsten

Er hangen op dit moment nog veel groene pepers aan mijn planten. Met een beetje geluk met het weer in de komende maand, kan ik ook nog veel Red Savinas en Carolina Reapers oogsten. Deze planten waren vrij laat met vruchtzetting, maar blijken toch behoorlijk productief. Het groeien en rijpen gaat momenteel wel tergend langzaam.

De vorm van mijn Carolina Reaper wijkt soms nogal af van de Carolina Reapers die op internet rondgaan.

Carolina Reapers oogsten

Wat ik bij Carolina Reapers overigens ook al wel heb gemerkt, is dat ze er lang niet altijd uit komen te zien zoals op foto’s die vaak rondgaan. Het is nog een vrij jonge soort, die ook weer uit een kruising is ontstaan. Het kost behoorlijk wat generaties, voordat zo’n soort echt stabiel wordt. Ik heb in ieder geval een hele mooie geïsoleerd en ik ben benieuwd wat dat volgend jaar gaat opleveren. Hopelijk kan ik dan chilipepers oogsten die eruit zien als een echte Caroline Reaper.

Meer inspiratie:

Chilipepers kweken: Toppen en isoleren
Top 10 pepers: in potten of volle grond
Inmaken: Gerookte chilipeper
Chilipepers: groei, bloei en zomeroogst
Flakes maken van chilipepers

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren Blog september 2022 – Tekst: Bart Schepens

logo
Sluiten
close