Meiraapjes zaaien en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Meiraapjes zaaien en oogsten

Meiraapjes zaaien en oogsten

Meiraapjes of knolrapen zijn kleine witte, gele of wit met roze knolletjes die je snel kunt verwarren met iets de grotere koolraap. Vaak worden ze allebei rapen genoemd. Maar er zijn een paar verschillen. De koolraap is een kruising tussen kool en raap en een echte wintergroente. De knolraap is juist een lente- en herfstgroente.

“Voor de herfstoogst kun je in augustus nog een keertje zaaien”

Zaaien meiraapjes

Het zaaien van raapjes is niet moeilijk. In februari kun je in een koude bak of in een folietunnel starten met de teelt. Ik zaai zelf in maart en april zonder enige bescherming, direct in de volle grond. In mei kun je de eerste raapjes oogsten. Voor de herfstoogst kun je in augustus nog een keertje zaaien.

Meiraapjes houden van losse en voedingsrijke grond. Maak de grond in februari goed los met een woeler en werk wat compost door de grond zodat de knollen makkelijk kunnen groeien. Verwijder regelmatig onkruid en geef in droge perioden water want raapjes hebben flink wat vocht nodig om goed te groeien. En vochtige grond helpt ook tegen aardvlooien die de raapjes kunnen teisteren.

Meiraapjes in pot

Je kunt meiraapjes ook in een grote pot of teil zaaien. Handig voor op het terras of balkon. Zorg voor een goede afwatering door wat potscherven op de bodem te leggen. Houd de grond in het begin goed vochtig zodat de zaden kunnen kiemen.

Meiraapjes oogsten en bewaren

Je kunt de herfstoogst in november bewaren door het blad te verwijderen en de knollen in een kistje met zand te leggen. Zet de kist in een koele en droge ruimte.
Je kunt de groente ook bewaren door ze in te vriezen of in te maken.  Recept: Pickles van meiraapjes

Tip: Het blad van meiraapjes kun je ook eten. Je kent het vast wel, het zijn namelijk raapsteeltjes!

Meer recepten voor de stadstuinier:

Recept: frietjes van meiraapjes – vlog
Eten uit de stadstuin: Pastinaak
Recept: Salade met knolvenkel
Recept: Bishak, pasteitjes met pompoenvulling
Tomaten drogen? Zo doe je dat

Meer inspiratie:

Pronkbonen zaaien en oogsten
Moestuinmoeder: Bonen in de moestuin
Voedselbos in je stadstuin

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek: Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2019-01 Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close