Moestuintips - Moestuin voor beginners - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – Moestuin voor beginners

Floor Korte Start je moestuin

Moestuin voor beginners

Ik heb sinds een aantal jaren een moestuin en zeg altijd tegen iedereen: “Het is helemaal niet moeilijk”. Veel mensen zijn het daar niet mee eens, maar het is maar net hoe je ernaar kijkt. Je moet het jezelf niet te moeilijk maken. Als het leuk en interessant blijft, leer je er veel van en eet je ook nog eens gezond uit eigen tuin.

“Geniet vooral lekker van de buitenlucht en maak er geen strijd van wie de meeste en de mooiste groenten oogst”

Moestuin voor beginners

Tips:

Begin niet gelijk te groot. Grootse plannen zijn leuk, maar bewaar deze gewoon voor het volgende jaar. Natuurlijk kun je meteen beginnen met 200m2, maar om te starten is het handiger om gewoon klein te beginnen. De kans op slagen is groter waardoor je niet teleurgesteld wordt.

Zoek een zonnig plekje in de tuin of op het balkon waar je jouw moestuin wilt starten. Kijk goed hoe de zon draait en maak hier een kleine analyse van. Zo kun je beter bepalen welke gewassen je het beste op welke plek kunt zaaien. Een moestuin in de schaduw lukt ook met de juiste gewassen.

Kies makkelijke groenten uit om te beginnen. Als je groene vingers blijkt te hebben kun je de wat lastigere gewassen proberen die net wat meer verzorging nodig hebben. (*= makkelijk **= iets moeilijker)

Moestuin voor beginners

Start met makkelijke gewassen

Moestuin voor beginners

Zaaitips

Wanneer je gaat zaaien, kijk dan altijd naar de kiemtemperatuur, de zaaidiepte, de kiemduur en of de zaden eerst binnen voorgezaaid moeten worden. Als je je vooraf verdiept in hoe een bepaald gewas groeit, zul je het meteen ook leuker vinden, omdat het je niet teleurstelt.
Zodra de plantjes na het zaaien groot genoeg zijn, vergeet ze dan niet aan de buitentemperatuur te laten wennen (afharden). Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je plantjes het niet zullen overleven. Dit komt vanwege het temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

Heb geduld. Na het zaaien kan het een paar maanden duren voordat je ervan kunt oogsten. Hou vol!

Bescherm je planten

Heb je de moestuin in de achtertuin, houd dan de beestjes die verschijnen in de gaten in de moestuin. Kweek je in potten op een balkon dan zul je daar minder last van hebben. Je kunt met bepaalde combinaties van planten deze dieren en plagen op een afstand houden. Ook kun je de plantjes vooraf al goed afdekken, dan houd je ze ook mee op een afstandje.

Vooral genieten

Geniet vooral lekker van de buitenlucht en maak er geen strijd van wie de meeste en de mooiste groenten oogst. Het is geen wedstrijd. Het klinkt misschien heel erg zweverig, maar dat is het helemaal niet. Het is altijd relaxed om te doen wanneer ik even heel erg druk ben. Ik vind het heerlijk.

Meer inspiratie:

Start je moestuin: De indeling
Moestuinplannen van Peter Bauwens

Bestel hier het boek van Floor Korte:

Floor Korte – Floors moestuin

 

Stadstuinieren: Blog november, Floor Korte

logo
Sluiten
close