Mei in de moestuin
Wat een heerlijke tijd van het jaar, de dagen zijn inmiddels zo lang dat ik soms wel tot 10 uur ’s avonds bezig ben in de tuin. Niet zo zeer met een doel maar gewoon om te rommelen, er lekker te zijn en vooral alles op dat moment mee te maken. Genieten is dat.
‘Wist je trouwens dat je de vlier heel goed kunt stekken?’
Vlierbloesem
De gewone vlier staat hier al prachtig in bloei en er zijn zelfs nog flink wat schermen die moeten ontluiken. De bloesem ruikt heerlijk en je kunt daar een heerlijk siroop van maken. Pluk jij de bloemen voor siroop of laat jij de schermen juist zitten zodat je later de bessen kunt oogsten? Ik ga dit jaar voor de bessen. Ook de bijen en hommels vinden de bloemen fantastisch en kunnen er veel stuifmeel en nectar vinden. Ik heb dit voorjaar een aantal nieuwe vlieren geplant in de voortuin. Nu kan ik volgend seizoen ook wat maken van de bloesem en blijft er toch voldoende over voor de insecten.
Vlier stekken
Wist je dat je de vlier heel gemakkelijk zelf kunt stekken?! Haal een tak van de struik af die er al 2 jaar aan groeit. Een oudere tak herken je gemakkelijk aan de rimpelige structuur van de bast. Verder is het heel erg simpel en werkt het hetzelfde als het stekken van een wilg. De onderkant van de tak snijd je wat in met een mes, en dan zet je de tak in een pot met potgrond of meteen in de volle grond. Zorg de eerste week voor voldoende water. Je zult zien dat de tak vanzelf weer uit zal lopen en nieuwe blaadjes aan gaat maken.
Aardbeien oogsten
Oh, ik ben zo blij als een klein kind: de eerste verse aardbeien kunnen geoogst worden. Er is dus elke ochtend weer een ontbijtje van aardbeien met havermout en amandelmelk. De eerste aardbeien die ik oogst uit pot, maar ook uit de volle grond, zijn de Lambada en Elsanta aardbeien. Ook zie je nu uitlopers (stekjes) ontstaan aan de plant. Heel leuk, maar ze nemen wel veel energie weg voor de vorming van de aardbeien. Ik zou er dus voor kiezen om een deel van deze uitlopers weg te halen, en het andere deel te stekken. Deze stekken kunnen dan later worden uitgeplant.
Water geven
Ik maak ieder dag een rondje door de tuin, niet alleen omdat ik er heel vaak doorheen loop met Flip (mijn hond) maar ook om alles in de gaten te houden. Groeit alles wel, wordt het opgegeten of heeft er iets water nodig? We hebben wel flinke regenbuien gehad, maar de temperatuur loopt soms ook weer flink op. Check de planten dus goed en kijk of de grond niet te droog is. De eenjarige planten en de net opgekomen zaailingen van de wortel, bieten en lente-uitjes kunnen het erg zwaar krijgen zonder water en zelfs doodgaan. Geef dus royaal water en doe dit het liefste in de ochtend.
Meer inspiratie:
Moestuintips van Floor Korte: De moestuin in mei
Dorstige planten: Water geven tijdens je vakantie
Aardbeien stekken – Zo doe je dat
Recept: Courgettesalade
Vlierbloesem champagne: Zo maak je dat
Bessen stekken en vermeerderen
Stadstuinieren: Blog mei, Floor Korte