Olifantenlook kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Olifantenlook kweken

olifantenlook

De bollen van de olifantenlook zijn indrukwekkend groot, soms wel 12 centimeter.

De bollen van de olifantenlook zijn indrukwekkend groot, soms wel 12 centimeter. Een teentje van deze look kan zo’n 40 gram wegen. Dat verklaart gelijk de naam van dit bijzondere gewas.

De smaak van deze Allium zit ergens tussen prei en knoflook in en is een stuk sterker dan de smaak van gewone prei. Net als de oerprei en knoflook kweek je olifantenlook niet uit zaad maar uit bollen.

Olifantenlook kweken uit bollen

Het plantgoed (de bollen) van de olifantenlook gaan de bollen in het najaar de grond in. Ze nemen iets meer tijd om te starten, maar ook deze jonge planten staan tegen de winter mooi als jonge prei in het gelid. Tegen het voorjaar groeien ze indrukwekkend sterk en dik uit, zodat je in maart – mei volop dikke prei kunt oogsten.

Plantgoed oogsten

Net als bij oerprei laat je een aantal planten staan. Deze planten zullen bollen vormen die je dan weer kunt gebruiken als plantgoed in het nieuwe seizoen. De planten maken eerst nog een opvallend hoge bloei, soms tot wel twee meter hoog. Tegen augustus sterven de planten bovengronds af en kun je gaan graven.

Oerprei kweken in pot

Deze bijzondere look groeit gemakkelijk in pot. Hij groeit ook goed op lichte, arme grond. Geef hem dan wel wat extra compost. door ‘m niet uit de grond te halen maar telkens, net als bij bieslook, te knippen, kun je er een vaste plant van maken, om regelmatig van te oogsten en te laten hergroeien.

Gebruik in de keuken

Olifantenlook is met zijn unieke smaak perfect geschikt als basis voor soep, sausen en bouillons.

Meer inspiratie:

Prei kweken en oogsten
Recept: Spinazie met zoete pannenkoeken
Vlog: Glühwein uit de kruidentuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04  Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close