Pandan - Kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Pandan – Kweken en oogsten

Pandan als vanille alternatief

Pandanus amaryllifolius

“De bladeren van pandan hebben een heerlijke vanillesmaak”

Vanille (te vinden in de peulen van de vanille-orchidee), is een zeer populair kruid. Helaas is het vrijwel onmogelijk om dit kruid hier in ons klimaat te kweken, maar er bestaat gelukkig een goed alternatief: Pandan (ook wel bekend als schroefpalm).

Pandan is een overblijvende tropische plant die je verzekert van een jarenlange voorraad van bladeren met een heerlijke vanillesmaak die je toe kunt voegen aan zelfgebakken taarten, hartige gerechten en toetjes.

Pandan kweken en verzorgen

In onze landen is Pandan redelijk zeldzaam. Als je er snel bij bent, kun je in mei jonge planten kopen bij een goed tuincentrum. Aangezien Pandan uit het vochtige tropische regenwoud afkomstig is, moet de plant te allen tijde binnengehouden worden om de plant de mogelijkheid te geven goed te gedijen.

Zet de plant op een plek met voldoende licht en relatief constante warmte. Gebruik een pot die groot genoeg is en gevuld met rijke, liefst zure compost. Geef de plant vaak genoeg water en voedt de plant met een vloeibare, zure plantenvoeding zoals die verkocht wordt voor bosbessen, azalea’s of rododendrons. Je kunt als alternatief voor de plantenvoeding ook vloeibaar zeewier gebruiken. Iedere paar dagen een spuitje water uit de plantenspuit zal je plant ook gelukkig en weelderig houden.

Zodra jouw Pandan volgroeid is, zullen er rondom de basis ‘babyplantjes’ gaan groeien. Deze kun je voorzichtig van onder de moederplant vandaan halen en in nieuwe potten met verse compost planten.

Wanneer Pandan oogsten

De bladeren kunnen, zodra je plant groot genoeg is, het hele jaar door geoogst worden. Ze kunnen vers, gedroogd of ingevroren gebruikt worden. Een makkelijke manier is je eigen Pandan-extract te maken en dat overal bij te doen waar je een zoete vanillesmaak aan toe wilt voegen. Van de gewone taarten, muffins of Zwitserse rol tot pannenkoeken, slagroom, rijstpudding en zelfs zelfgemaakt roomijs!

Pandan in de keuken

Wees eens avontuurlijk en probeer de Pandan-vanillesmaak uit in hartige gerechten, dat is zeker in curry’s en stoofschotels erg lekker. Of gebruik het om je eigen Indonesische Pandan-chiffoncake met Nederlandse invloeden te maken, een heerlijke luchtige cake die een groene kleur heeft dankzij het chlorofyl in de bladeren.

Recept Pandan extract:

Was en hak ongeveer tien Pandan-bladeren fijn. Mix de fijngehakte bladeren samen met twee eetlepels suiker en 45 ml. wodka in de keukenmachine. Laat dit een aantal uur trekken en zeef het uiteindelijk door een fijne zeef om de stukjes fijngemalen blad te verwijderen.

Zaaien/Planten: Jaar rond
Hoogte: 1.5 meter
Afstand: 1 plant per pot
Oogsten: Jaar rond
Eetbare delen: blad
Smaak: Vanille
Thuis: Zuidoost-Azië

Andere leuke experimenten:

Popcornkiemen – Zo doe je dat
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Groene geheimen: Zoethout
Goudbes kweken en oogsten

Meer inspiratie:

Experimenten met een strobaalmoestuin
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Polycultuur van vaste groenten en kruiden
Zeker eens proberen: Wintertomaten

logo
Sluiten
close