Groene Portretten: Rapen

Rapen (Brassica rapa) worden ook wel knolrapen, meirapen, meiknolletjes, herfstrapen of gewoon knollen genoemd en soms verward met de koolraap, wat niet hetzelfde is.

“Het blad is overigens ook eetbaar, deze worden raapsteeltjes genoemd”

Het kweken van asperges vergt veel geduld, maar dan heb je wel een prachtige, winterharde plant die 10 jaar of ouder kan worden. Je kunt er alleen niet direct van oogsten, dit kan pas vanaf het 3e jaar. Het eerste jaar zaai je de plant (eind maart of begin april), het 2e jaar plant je hem uit op een zonnige en speciaal voor hem gereserveerde plek (waar hij kan blijven staan) en in het 3e jaar kun je de eerste scheuten oogsten. De eerste echte oogst vindt echter pas plaats in het 4e jaar. Dan kun je oogsten van eind april tot eind juni.

Ze zijn echter wel familie van de kool, net als van de radijs. Wat duidelijk te proeven is. Men vermoedt dat de van oorsprong wilde raap voor het eerst werd gedomesticeerd in het westen van Azië, Afghanistan, Pakistan en het Middellandse Zeegebied. De Romeinse Plinius de Oudere beschrijft de raap in zijn Naturalis Historia als het derde belangrijkste gewas na graan en bonen. Hij schrijft bovendien ook over het grootschalig kweken van rapen als voer voor het vee tijdens de winter, iets wat sommige boeren tot op de dag van vandaag doen. Ook onder de Oude Grieken was de groente niet onbekend. Maar het zijn de Romeinen geweest die haar hebben meegenomen naar Noord-Europa, waar sindsdien verschillende soorten zijn gecultiveerd.

Ik heb wanneer ik dit schrijf net “Ronde Witte Roodkop” en “Petrowski” rapen gezaaid. De eerste is wit met donkerroze, de tweede geel van kleur. Beide kun je al in maart zaaien voor een vroege oogst eind mei of begin juni (de zogenaamde meirapen of meiknolletjes). Als je regelmatig rapen wilt kunnen oogsten, zaai je om de 3 tot 4 weken een aantal nieuwe. Dit kun je doen tot begin juli. Het blad is overigens ook eetbaar, deze worden raapsteeltjes genoemd. Je kunt rapen ook eind juli of begin augustus zaaien voor een oogst in oktober. Dit zijn de herfstrapen. Probeer voor het zaaien een niet al te warme dag te kiezen en geef rapen altijd voldoende water, anders gaan ze barsten of worden ze taai.

Wanneer je rapen het beste kunt oogsten hangt een beetje af van wat je er mee wilt gaan doen in de keuken. Rauwe rapen zijn heerlijk, mits ze jong geoogst zijn en niet groter dan een golfbal. Net als verse raapstelen doen ze het bijvoorbeeld goed in een salade. Ben je van plan om de rapen te gaan koken, dan laat je ze wat langer staan en oogst je ze ter grootte van een tennisbal.

Recept:  Salade van groene asperges en garnalen

Ik vond een recept voor een soep in The New York Times Cook Book uit 1961. De openingszin luidt “Turnip soup? By all means, for it is startlingly good!”. En inderdaad, het is erg lekker. De typische rapensmaak gaat niet verloren tijdens het koken en bouillon toevoegen is daarom niet nodig, iets wat het recept wel voorschrijft. Zij maken de soep van gepureerde rapen, bouillon, room, boter, eigeel, peper en zout. Maar naar mijn idee kun je de bouillon gerust weglaten en de room vervangen door een scheut melk. Ook over het eigeel heb ik mijn twijfels. Bieslook zorgt ook voor kleur!

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Stella Faber