Peterselie: Gezond kruid

Peterselie is een van meest gebruikte kruiden in de Hollandse keuken. Een goede en slimme gewoonte, want peterselie is een kruid met veel gezonde eigenschappen en zeker de biologische variant werkt bijna als een medicijn.
“volgens de overlevering werd peterselie al zo’n 2000 jaar geleden als medicijn gebruikt”
Peterselie: gezond en vol vitaminen en mineralen
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken. Dat is niet mis, maar dan hebben we het wel over verse peterselie van biologische teelt. In een zakje gedroogde peterselie uit de supermarkt zit vrijwel niets meer.
Peterselie historie
Volgens de overlevering werd peterselie al zo’n 2000 jaar geleden als medicijn gebruikt en dan met name om het immuunsysteem te versterken en om blaasontstekingen te verhelpen. Dat laatste omdat peterselie de afscheiding van urinezuur bevordert. Ook zou peterselie eetlustopwekkend zijn, de spijsvertering stimuleren, infectiewerend zijn en preventief werken bij onze welvaartsziekten. Volgens de laatste onderzoeken werkt peterselie ook ontkrampend en preventief bij jicht. Allemaal goede redenen dus om niet zuinig te zijn met dit kruid.
Peterselie varianten
Peterselie heb je in meerdere varianten. De meest voorkomende is de krulpeterselie. Daarnaast heb je ook nog de meest oorspronkelijke, de platte peterselie, ook wel Italiaanse peterselie genoemd. Deze heeft de meeste smaak. De derde variant is de zogenaamde peterseliewortel. De smaak hiervan lijkt een beetje op knolselderij kweken.
Peterselie kweken of kopen?
Peterselie is een tweejarige, winterharde plant die oorspronkelijk graag op rotsachtige grond groeit. Dat is ook terug te vinden in het woord peterselie, waar het Griekse woord petros in zit, dat rots betekent. De huidige varianten kunnen zowel in een pot op het balkon als in de tuin worden gekweekt.
Peterselie zaaien
Als je peterselie zelf wil zaaien, doe dat dan ergens tussen maart en augustus en in voedselrijke tuinaarde. Zorg ervoor dat je de zaadjes niet te dicht bij elkaar zaait en ongeveer één millimeter diep. Omdat peterseliezaad moeilijk ontkiemt, is het aan te raden om het zaad twee dagen voor te weken en de grond constant vochtig te houden.
Peterselie zelf zaaien is natuurlijk altijd leuk om te doen, maar je kunt ook een peterselieplant in een potje in de winkel of op de markt kopen. Let er dan wel op of de plant er fris uitziet en deze geen verlepte blaadjes heeft. Het beste is om een biologische variant te kopen en geen plant die in een hoog tempo is opgejaagd tot een verkoopbaar product.
Een handig weetje: als je de peterselie tot zo’n twee centimeter afknipt, maakt deze weer jonge scheuten.
Peterselie recepten
Er zijn tal van recepten waarin peterselie gebruikt wordt. Peterselie wordt vooral veel in soepen gebruikt en geeft daaraan een heerlijke smaak. Wel moet je de peterselie niet laten meekoken, want daardoor verliest het veel van zijn smaak en goede eigenschappen en dat is natuurlijk jammer. Peterselie smaakt lekker bij worteltjes, doperwten, sperziebonen, tuinbonen, bloemkool, over gekookte en gebakken aardappelen, maar ook in stamppotjes, pasta- en rijstgerechten, dipsauzen en dressings komt dit kruid tot z’n recht. En omdat het zo veel positieve eigenschappen heeft, kan een ruim gebruik ervan geen kwaad.
Stadstuinieren 2014-01 – Tekst: Mirre Bots