Heb je amarantzaden kunnen oogsten? Dan zijn er heel wat mogelijkheden om je oogst te verwerken. Zo zou je de amarantzaden kunnen poffen en er dan deze heerlijke Mexicaanse koekjes mee kunnen maken.
Amarant in de keuken
Amarantzaad is meteen klaar voor gebruik. Even wassen en spoelen en je kunt het koken in 2,5 maal zijn volume aan water. Kook het 15 tot 20 minuten op een zacht vuurtje en laat het nog een tiental minuten rusten. Zo heb je een dikke stevige pap. Met toevoeging van noten- of granenmelk heb je een lekker ontbijt. Gekookt in melk kun je het omtoveren tot een zoet dessert. De zaden kun je ook mengen met andere granen of fijngesneden groenten voor het maken van bijvoorbeeld groenteburgers. Voor toepassingen in taart, gebak of brood vermaal je de zaden in een blender tot meel. De zaden zijn ook heel goed te poffen.
Recept Amarantzaad poffen
Recept Alegria
Een lekker toepassing van gepofte amarant is het recept voor Alegria; een traditioneel Mexicaans snoepje gemaakt van gepofte amarant.
Ingrediënten
- 25 g gepofte amarant
- 2 eetlepels vaste honing
- (+ 1 eetlepel cacaopoeder voor de chocoladevariant)
Bereiding
Maak de honing vloeibaar op een zacht vuur.
Meng de gepofte amarant goed roerend door de honing.
Voeg vervolgens cacaopoeder toe.
Doe het mengsel in kleine silicone ijsvormpjes en zet alles een halfuur in de koelkast.
Meer inspiratie:
Amarant kweken en oogsten
Recept: Rabarber-vlierbloesemtaart
Recept met vijgen: Vijgenchips
Aardappels kweken in potten
Stadstuinieren 2018-04 Tekst en fotografie: Peter Bauwens