Chilipepers kweken - juli - Bloemen en vruchten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Chilipepers kweken – juli – Bloemen en vruchten

De fel paarse bloemen van de Rocoto peper zijn erg aantrekkelijk voor hommels en bijen - Stadstuinieren

Het is juli en het gaat goed met de chilipepers. De peperplanten staan nu ruim twee maanden in de volle grond en de bloemen verschijnen overal. Er zijn zelfs al rijpe pepers te oogsten. 

Om de bloei en vruchtontwikkeling te bevorderen heb ik vorige maand wat beendermeel (fosfor (P)) en vinassekali (Kalium (K)) gestrooid rond de basis van de planten.

Als de groei nu zou achterblijven en het blad zou overwegend lichtgroen tot lichtgeel kleuren, dan is het waarschijnlijk ook nodig om specifiek wat extra stikstof (N) te geven. Dat is bij mij gelukkig niet het geval en ik ben dan ook terughoudend met extra stikstof geven. Bij een teveel aan stikstof krijg je lange, slappe takken en minder bloei. Tot slot zie ik ook nog steeds veel gras en brandnetels in mijn moestuin en dat is voor mij ook een teken dat er al voldoende stikstof in de grond zit.

De Chilipepers in juli

Naast de bloemen beginnen ook de vruchten al goed te groeien. Met name aan de Rocoto, Aleppo, Cayenne, Thai Chilli en Aji Amarillo hangen al flink wat pepers, die ook al aardig van formaat zijn. Van de Thai Chilli beginnen ook al rijpe pepers te komen. Jammer dat ik er daar maar één van heb. Ook een van de Capsicum Chinense planten (de zeer pittige soorten), de Red Dominica komen al rijpe pepers, al zijn de meeste vrij klein uitgevallen. De overige Capsicum Chinense planten beginnen nog maar net pepers te ontwikkelen, evenals de Piri Piri plantjes (Capsicum Frutescens). Hopelijk geeft het zeer warme weer van de laatste week ze nog een extra boost.

Peperplanten ondersteunen

Bij de Rocoto planten (Capsicum Pubescens) heb ik ook nog wel voor extra ondersteuning moeten zorgen. Deze planten groeien van nature erg breed uit en de varianten waar ik voor gekozen heb, maken behoorlijk zware pepers. Het is daarom zaak om ze goed omhoog te geleiden, zodat de takken niet afbreken of de pepers op de grond komen te hangen. Hiervoor zijn ringen heel erg handig.

‘Het gewicht van een Rocoto peper is soms wel 200 gram’

Pepers zo groot als een appel

Rode Rocoto’s van het manzano type zijn overigens wel een persoonlijke favoriet geworden. Deze zijn zeer productief en geven pepers ter grootte van een kleine appel (manzana is ook Spaans voor appel). Het gewicht van de peper is soms wel bijna 200 gram. Je hebt ze echter ook eivormig, kegelvormig en in verschillende kleuren. Verder kunnen de planten beter tegen kou dan andere soorten en de fel paarse bloemen zijn erg aantrekkelijk voor hommels en bijen. Rocoto pepers komen wel wat traag op gang, daarom zou ik ze al vroeg zaaien. Daar staat dan tegenover dat ze in het najaar ook wat langer doorgaan.

Nog even geduld

Het is nu dus nog even geduld hebben totdat alle chilipepers bloemen en vruchten gaan ontwikkelen en er ook nog wat meer pepers beginnen af te rijpen. De ene soort is daar nu eenmaal veel sneller mee dan de andere. Daarom is het ook goed om ieder jaar ook eens een paar andere soorten uit te proberen. De Red Dominica was een aangename verassing voor mij, ondanks dat deze gewoon buiten staat. De Piri Piri valt tot nu toe een beetje tegen, maar met Rawits heb ik wel weer goede ervaringen.

Meer inspiratie:

Top 10 pepers: in potten of volle grond
Moestuin voor kinderen: De vruchtgroenten
Zo kweek je een reuzenpompoen
Recept: Salade met vijgen
Peperplanten laten overwinteren
Tomaten drogen – Zo doe je dat

 

Stadstuinieren Blog juli 2022 – Tekst: Bart Schepens

logo
Sluiten
close