De moestuin van: Marloes van Geel

Een moestuin beginnen op een kleine oppervlakte? Marloes van Geel bewijst dat het kan! In haar voortuin in de Bredase wijk Hoge Vught kweekt ze sinds 2015 haar eigen groenten en kruiden op slechts 2,5 m². Hoewel ze altijd al een moestuin wilde, ontbrak eerder de ruimte. De achtertuin bleek niet geschikt, maar na het lezen van De makkelijke moestuin kreeg ze het idee om met bakken aan de slag te gaan. Nu geniet ze dagelijks van haar groene oase, helemaal passend bij haar veganistische leefstijl.
In dit interview vertelt Marloes over haar grootste moestuinsuccessen, leermomenten en het plezier dat ze haalt uit het zien groeien van haar eigen groenten. Bovendien deelt ze een heerlijk recept voor couscous – perfect voor wie op zoek is naar een smaakvolle, verse maaltijd uit eigen tuin!
Plaats Moestuin: Hoge Vught, Breda
Moestuin sinds: 2015
Grootte moestuin: 2,5m²
Ik heb altijd al een moestuin willen hebben, maar ik had er eerder geen ruimte voor. Toen we dit huis kochten, kreeg ik eindelijk een tuin. Maar de achtertuin ligt op het noorden, dus die is voor groente niet geschikt. Al heb ik er wel wat fruitplanten neergezet. De voortuin was volledig bestraat, zodat het in eerste instantie ook niet voor de hand lag om daar met moestuinieren te starten. Totdat ik het boek ‘De makkelijke moestuin’ las en op het idee gebracht werd om met bakken te gaan werken. Daarnaast ben ik veganist en dol op groente!
Het is heerlijk om met mooi weer in de moestuin te werken. Maar aan het begin van het seizoen inzaaien en dan iets groens uit de grond te zien komen, vind ik echt geweldig. Zo bijzonder dat dat kan! En uiteraard is de smaak heerlijk, gebruik je geen pesticiden en is het dus ook beter voor het milieu. Ik merk ook dat we meer beestjes in de tuin hebben. Ik ben dan wel niet blij met ieder beestje, maar ze mogen er zijn. Alles bij elkaar is het ook gewoon een vrolijk gezicht.
Dat ik zonder enige ervaring en op dit kleine oppervlak dit heb kunnen opbouwen. En doordat het een kleine moestuin is, heb je te maken met weinig verspilling.
Ik heb spinazie geprobeerd, maar die wilde gewoon niet. En de radijsjes zijn opgegeten door pissebedden. Gelukkig gaat het om een klein oppervlak, dus veel mislukt er dan ook weer niet. Verder had ik beter meteen deze zelfgemaakte bakken van Douglas-hout neer kunnen zetten, dan een kant-en-klaar bouwpakket van geïmpregneerd hout te gebruiken.
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
De moestuin van: Kim Dictus
De moestui van: Marjon Hoff
De kunst van tuinieren – Anton Mauve
Kruidenthee uit eigen tuin
10 tips voor een eetbaar balkon
Japanse miniblad-moestuin
Prachtige daktuin in Antwerpen
Start je moestuin: De bodem
Witlof telen – Zo doe je dat
Stadstuinieren 2018-03 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!