Amarantzaad poffen - Stadstuinieren
recept

Amarantzaad poffen

Amarantzaad poffen

Amarant is een veelzijdig gewas waar je supermakkelijk de lekkerste gerechten mee kan maken. Heb je amarant kunnen oogsten? Dan is het tijd om te bedenken wat je met je oogst kan gaan doen.

Amarant in de keuken

Amarantzaad is meteen klaar voor gebruik. Even wassen en spoelen en je kunt het koken in 2,5 maal zijn volume aan water. Kook het 15 tot 20 minuten op een zacht vuurtje en laat het nog een tiental minuten rusten. Zo heb je een dikke stevige pap. Met toevoeging van noten- of granenmelk heb je een lekker ontbijt. Gekookt in melk kun je het omtoveren tot een zoet dessert. De amarantzaden kun je ook mengen met andere granen of fijngesneden groenten voor het maken van bijvoorbeeld groenteburgers.
Voor toepassingen in taart, gebak of brood vermaal je de zaden in een blender tot meel. De zaden zijn ook heel goed te poffen.

Amarantzaad poffen

Amarantzaad poffen gaat supersnel en is heel eenvoudig.

  • Zet een pan of kookpot zonder olie op het vuur en verwarm flink tot je een hete bodem hebt.
  • Strooi een eetlepel zaad op de hete bodem en de zaden poffen na een tiental seconden.
  • Roer even snel met een houten lepel en giet de gepofte zaden meteen in een kom zodat ze niet verbranden. Herhaal deze handeling telkens opnieuw, gebruik nooit meer dan 1 eetlepel zaden en werk snel.
  • Op een tiental minuten heb je een kom vol gepofte amarantzaden. Die kun je gebruiken om te mengen met muesli, met ontbijtgranen of verwerken in taart en gebak. Ook lekker in yoghurt.

De lekkerste toepassing van gepofte amarant is in de vorm van Alegria, een traditioneel Mexicaans snoepje.
Recept Alegria met gepofte amarant

Meer inspiratie:

Amarant kweken en oogsten
Recept: Griesmeel met blauw maanzaad
Vlog Kiemen uit chiazaad kweken
Alegria met gepofte amarant

Stadstuinieren 2018-04  Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close