Amarantzaad poffen

Amarant is een veelzijdig gewas waar je supermakkelijk de lekkerste gerechten mee kan maken. Heb je amarant kunnen oogsten? Dan is het tijd om te bedenken wat je met je oogst kan gaan doen.
Amarantzaad is meteen klaar voor gebruik. Even wassen en spoelen en je kunt het koken in 2,5 maal zijn volume aan water. Kook het 15 tot 20 minuten op een zacht vuurtje en laat het nog een tiental minuten rusten. Zo heb je een dikke stevige pap. Met toevoeging van noten- of granenmelk heb je een lekker ontbijt. Gekookt in melk kun je het omtoveren tot een zoet dessert. De amarantzaden kun je ook mengen met andere granen of fijngesneden groenten voor het maken van bijvoorbeeld groenteburgers.
Voor toepassingen in taart, gebak of brood vermaal je de zaden in een blender tot meel. De zaden zijn ook heel goed te poffen.
Amarantzaad poffen gaat supersnel en is heel eenvoudig.
De lekkerste toepassing van gepofte amarant is in de vorm van Alegria, een traditioneel Mexicaans snoepje.
Recept Alegria met gepofte amarant
Amarant kweken en oogsten
Recept: Griesmeel met blauw maanzaad
Vlog Kiemen uit chiazaad kweken
Alegria met gepofte amarant
Stadstuinieren 2018-04 Tekst en fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!