recept
Kambucha is een zuur dat je kunt gebruiken i.p.v. azijn om groenten mee in te maken. Het is gemakkelijk om kambucha van berkensap te maken, berkensap is makkelijk zelf te tappen van de boom. Versere kambucha krijg je dus niet!
Ingrediënten:
- 10 liter berkensap
- 500 gram honing
- ( eventueel 100 gram groene thee )
- 1 emmer
- 1 scooby ( schimmel kambucha )
Werkwijze voor de kambucha van berkensap:
- Zeef de berkensap door een doek
- Voeg de honing toe
- Kook de vloeistof voor 5 minuten en laat op kamer temperatuur afkoelen
- Je kunt ook groene thee toevoegen en dan na het afkoelen de vloeistof zeven
- Doe in een ruime emmer en voeg de scooby toe
- Dek af met een doek en elastiek om te voorkomen dat er fruitvliegjes in komen
- Zet op een warme plek
- Na een week of twee gaat het berkensap fermenteren
- Na drie weken is het goed om te gebruiken
En zo maak je kambucha van berkensap, proost!
Meer inspiratie:
Zo tap je boomsap
Waterkefir uit de tuin
Zelf plantaardige melk maken
Vlog: Pompoenen en courgettes buiten planten of zaaien: 3 tips
Stadstuinieren 2014-01 Tekst: Edwin Florès