Verse rode zuurkool - Stadstuinieren
recept

Verse rode zuurkool

rodekool masseren

Wil je een in de herfst geoogste, late rodekool zachter van smaak en beter verteerbaar maken, dan kun je aan de in smalle reepjes gesneden bladeren wat appelazijn en zout toevoegen en ze vervolgens 10 minuten stevig kneden (door sommige koks “masseren” genoemd). Het resultaat heeft iets weg van zuurkool, al wordt zuurkool gemaakt van wittekool of savooiekool en voornamelijk warm geserveerd, terwijl gemasseerde rodekool heerlijk is als koud bijgerecht. Bij een bonenschotel of een curry bijvoorbeeld. Deze “verse rode zuurkool” wordt met de dag zachter en intenser van smaak en kun je afgesloten ongeveer een week bewaren in de koelkast. Een aanrader!

Ingrediënten:

  • appelazijn
  • snufje zout
  • rode kool

Zo maak je de rode zuurkool:

  1. Was de verse rode kool goed af in water en snijdt de bladeren dan in smalle reepjes.
  2. Stop de gesneden bladeren in een kom, voeg er appelazijn en een snufje zout aan toe en kneed deze vervolgens stevig voor 10 minuten. Dit wordt door sommige koks ook wel ‘masseren’ genoemd.

Et voilà! Het resultaat heeft iets weg van zuurkool, al wordt zuurkool gemaakt van wittekool of savooiekool en voornamelijk warm geserveerd, terwijl gemasseerde rodekool heerlijk is als koud bijgerecht.

Serveertip: Bij een bonenschotel of een curry bijvoorbeeld. Deze “verse rode zuurkool” wordt met de dag zachter en intenser van smaak en kun je afgesloten ongeveer een week bewaren in de koelkast. Een aanrader!

Meer inspiratie:

Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes
Vlog: Palmkool, boerenkool en spruiten oogsten
Rammenas Kweken
Smoothie met rode biet – vlog
Start je moestuin: De bodem

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Online los kopen
€ 9.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Stella Faber

logo
Sluiten
close