Recept: Maaltijdsoep met okra

Zowel de vruchten, de bladeren, de zaden, de bloemknoppen en de bloemen van de okra zijn eetbaar. Alles kun je rauw, gestoofd, gebakken, gefrituurd, gedroogd en vermalen gebruiken. Gedroogd en gemalen blad kun je gebruiken als bindmiddel in soepen en sauzen.
Recept: Maaltijdsoep met okra
Ingrediënten
- een eetlepel olijfolie
- knoflook of prei of ui
- komijn
- selderij
- twee of drie eetlepels risottorijst
- een paar wortelen
- 1 tot 2 liter groentebouillon
- een handvol okra’s
- flink wat verse dopbonen
- een maiskolf
- scherpe peper of zoete paprika naar smaak
- peper en zout
- kerriepoeder
- koriander

Zo maak je het:
Giet wat olijfolie in een hoge kookpot en fruit hierin de look, prei of ui samen met komijn, kerrie, wortelen, selder en de risotto rijst. Laat 5 minuten zachtjes stoven en giet vervolgens de groentebouillon erbij.
Vervolgens de zoete maïskorrels, de gedopte bonen en de gesneden okra toevoegen. Beng aan de kook en laat een kwartiertje zacht pruttelen. Proef of de dopbonen mooi zacht zijn en serveer de soep in een diep bord. Strooi als laatste nog wat fijngesneden koriander bovenop.
Stadstuinieren 2019-04 Tekst en fotografie: Peter Bauwens