Salie drogen - Stadstuinieren
recept

Salie drogen

Gedroogde salie in pot

“Oogst de bladeren voordat de salie in bloei gaat”

Salie drogen

Salie, met zijn aardse aroma en medicinale eigenschappen, is een waardevol kruid dat uitstekend gedroogd kan worden. Door de salie te drogen kun je zijn heerlijke smaak behouden voor de koudere maanden.

Kies het juiste moment

Kies een zonnige dag om salie te drogen, bij voorkeur wanneer de planten nog niet in bloei staan. Ga ‘s morgens vroeg de tuin in en knip zoveel mogelijk stengels met gezonde blaadjes van de salieplant. Dit is het moment waarop de oliën in de plant het meest geconcentreerd zijn, wat de smaak ten goede komt.

Verspreid de salie

Leg de saliestengels met blaadjes op een groot stuk papier naast een raam dat op een kier staat. Zorg voor ventilatie, maar vermijd direct zonlicht om het delicate aroma te behouden.
Schud de salieblaadjes regelmatig om te voorkomen dat ze aan één kant platgedrukt worden. Dit bevordert een gelijkmatige droging van de blaadjes.

Test de droogheid

Als de salieblaadjes volledig zijn uitgedroogd, test dan hun droogheid door een blaadje tussen je vingers te verpulveren. Als dit gemakkelijk en snel gaat, zijn ze klaar om opgeborgen te worden.

Gedroogde salie bewaren

Bewaar de gedroogde salie in een luchtdichte bak op een koele, donkere plaats om de smaak en versheid te behouden.

Nu je salie succesvol hebt gedroogd en opgeslagen, kun je het hele jaar door genieten van dit smaakvolle kruid. Of het nu in soepen, stoofschotels of kruidenmixen is, gedroogde salie voegt een heerlijke dimensie toe aan al je gerechten.

 

Meer artikelen over kruiden:

Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Salie stekken
Stek je munt
Kruiden invriezen – Zo doe je dat
Geneeskrachtige kruiden
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-01 – Tekst: Stella Faber

logo
Sluiten
close