De pottentuin van: Hanna Derkinderen - Stadstuinieren
Groene verhalen

De pottentuin van: Hanna Derkinderen

Pottentuin Hanna Derkinderen

Plaats: Antwerpen
Moestuin-pottentuin sinds: 2017
Grootte: 24 m2

Hanna woont samen met Olivier en hun dochter Louise maanden. Olivier heeft het hele ophangsysteem voor de potten zelf gemaakt. Niet alleen buiten, maar ook binnen hangt er een constructie. Zo kunnen de planten in de winter naar binnen.
Tevens hebben ze nog een volkstuintje van 50 m² waar Hanna één tot twee keer per week te vinden is. Hier kweken ze courgettes, wortels, bonen, snijbieten en bloemen.

Wat is de reden dat je met een moestuin begonnen bent?

Vanaf mijn achtste jaar had ik een klein stukje in de tuin van mijn ouders, waar ik mijn gang mocht gaan. Toen ik de zandbak ontgroeid was, mocht ik ook daar van alles in kweken. Mijn opa had een grote moestuin, waar ik erwtjes mocht plukken en direct opeten. Zo lekker! Daar is de liefde wel begonnen. Mijn oma was ook vaak in de tuin te vinden en mijn andere opa en oma hadden een grote rozentuin. Ik heb dus wel een goed voorbeeld gehad. Daarnaast zit ik gewoon graag met mijn handen in de aarde en willen we dingen eten die niet in de gewone winkel te vinden zijn.

Waaraan beleef je het grootste plezier in de tuin?

Ik geniet van het hele proces; zo’n zaadje waar dan een grote plant uit groeit. Maar de tuin inlopen, iets plukken en direct opeten vind ik echt geweldig. En uiteraard de smaak van de producten.

Pottentuin

Wat is je grootste trots?

Als er mensen binnenkomen en met verbazing kijken wat er allemaal kan groeien op zo’n klein oppervlak. We hebben wel 10-15 verschillende pepers, zo’n zes soorten tomaten, een appelboom, een kersenboom, een citroenboom, sla, erwten en kruiden hier staan. Bloemkool en courgette kweek ik hier wel op, maar die gaan daarna naar de volkstuin.

Hangmat in de stadstuin van Hanna Derkinderen

Wat was de grootste mislukking?

Ik probeer al jaren een mangoboom te kweken, maar dat is nog niet gelukt. En meloen werkt niet in potten. Verder lukt het me niet om goede broccoli te krijgen.

Heb je een leuk recept voor ons?

Recept: Quiche van snijbiet.

Bekleed een bakvorm met bladerdeeg. Stoof de snijbiet op tot die gaar is en bedek daarmee de bodem. Kruimel daar wat feta overheen. Klop 200 ml room met een ei, meng daar wat peper en zout doorheen en giet het mengsel op de snijbieten. Strooi er nog wat oregano over en zet het geheel een half uurtje in de oven (180 graden). Heerlijk!

Meer inspiratie:

De moestuin van: Yacine en Fodye
Snijbiet kweken
Recept: Hartige snijbiettaart
Oca kweken in een pot
Moestuin in potten: Aubergine
Knoflook kweken in een pot

 

Stadstuinieren 2019-02 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom

logo
Sluiten
close