Lampionbessen kweken – Goudbes en tomatillo

Physalis kweken (lampionbessen)

Tomaten, pepers, aubergines en aardappelen komen allemaal uit de grote familie van de Solanacea of Nachtschadigen. Maar diezelfde familie omvat ook minder bekende gewassen. Lampionbessen bijvoorbeeld.

“Puur botanisch worden ze net als de tomaat tot fruit gerekend”

Zijn alle lampionbessen eetbaar?

Het geslacht ‘Physalis’ omvat een omvangrijke groep van meer dan 90 verschillende bloeiende en vruchtdragende soorten. Deze soorten zijn in hoofdzaak afkomstig van het Amerikaanse continent. Hier bij ons zijn de planten vrij onbekend.

De Physalis alkekengi, ook wel de Chinese lampionnetjesplant genoemd, komt hier als sierplant in de tuin voor. Deze opvallende oranjerode lantaarntjes worden vooral voor hun decoratieve eigenschappen gekweekt. Ze zijn als droogbloem perfect houdbaar. De kleine oranjerode bessen binnenin zijn te zuur om zo te eten.

Lampionbessen in de moestuin

Voor teelt in de moestuin zijn er twee geschikte soorten:

Net als de tomaat behoren lampionbessen tot de vruchtgroenten. Puur botanisch worden ze net als de tomaat tot fruit gerekend.

Lampionbessen in de keuken

Voor culinaire toepassingen wordt de tomatillo meestal onrijp verwerkt als groente, de zoetere lampionbesjes of ananaskers gebruikt men als volwaardig fruit.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2018-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens