Komkommergazpacho - Stadstuinieren
recept

Komkommergazpacho

Recept komkommergazpacho met kruidentuintje met kaaskoekjes

Een heerlijk zomerse soep. Verfrissend van smaak door de komkommer en tegelijkertijd mooi om te zien vanwege de verschillende kruiden en bloemen. Onder andere viooltjes en borage (bernagie of komkommerkruid). Borage kun je zaaien in de volle grond na ijsheiligen (half mei). Vanaf juni (begin zomer) tot in het najaar kun je de mooie lilablauwe bloemetjes plukken. Tip van Carola: “Zaai niet te veel – dat overkomt mij ieder jaar weer -, want borage neemt je tuin over. Borage is wel goed voor de bestuiving; er komen veel hommels en bijen op af. Viooltjes zijn eetbaar als je ze zelf zaait. De viooltjes uit het tuincentrum zijn dat niet omdat je niet weet waarmee ze zijn bespoten.”

Ingrediënten soep:

  • 2 komkommers, geschild en in stukjes
  • 2-3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 125 ml extra vierge olijfolie, plus iets extra om te besprenkelen
  • 60 ml witte balsamicoazijn
  • zout

Ingrediënten kaaskoekjes:

  • 2 el belegen kaas, geraspt
  • 4 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • snufje rode chilivlokken
  • 12 salieblaadjes, gefrituurd en bestrooid met zout

Voor de garnering:

  • verschillende soorten basilicum, rucola, botersla, erwtenscheuten, tomaatjes, viooltjes, borage of andere bloemetjes
  • brood, om erbij te serveren

Werkwijze:

Soep

  1. Pureer de komkommers met de knoflook in een blender en voeg de olijfolie geleidelijk toe.
  2. Roer de witte balsamicoazijn erdoor en breng op smaak met zout.
  3. Laat de soep 2 tot 3 uur afkoelen in de koelkast.

Kaaskoekjes

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  2. Meng de geraspte kaas met de chilivlokken en verdeel het kaasmengsel over een vel bakpapier op een bakplaat.
  3. Bak in de oven tot de kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.
  4. Laat afkoelen en snijd of breek in 4 stukken.

Garnering

Schep de soep in diepe borden en verdeel de slablaadjes, kruiden, salie en bloemetjes aan een kant over de soep.
Leg er een kaaskoekje half in en druppel nog wat olijfolie over de soep.
Serveer er lekker brood bij.

TIPS

Serveer de soep in kleine borrelglaasjes als snack tussendoor of neem de soep mee naar je werk in een thermoskan. Met een bruin broodje erbij is het een heerlijk gezonde lunch. De verse kruiden en het kaaskoekje kun je dan eventueel weglaten.

Bestel hier het boek Leafs, vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin geschreven door Carola de Kanter met foto’s van Mitchell van Voorbergen

Meer inspiratie:

Salie kweken en snoeien
Olijfkomkommer zaaien
Recept: Salade met knolvenkel
Veldsla kweken en oogsten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren –  Receptuur: Carola de Kanter | Fotografie: Mitchell van Voorbergen

logo
Sluiten
close