Komkommergazpacho

Een heerlijk zomerse soep, komkommergazpacho met kruidentuintje met kaaskoekjes. Verfrissend van smaak door de komkommer en tegelijkertijd mooi om te zien vanwege de verschillende kruiden en bloemen. Onder andere viooltjes en borage (bernagie of komkommerkruid). Borage kun je zaaien in de volle grond na ijsheiligen (half mei). Vanaf juni (begin zomer) tot in het najaar kun je de mooie lilablauwe bloemetjes plukken. Tip van Carola: “Zaai niet te veel – dat overkomt mij ieder jaar weer -, want borage neemt je tuin over. Borage is wel goed voor de bestuiving; er komen veel hommels en bijen op af. Viooltjes zijn eetbaar als je ze zelf zaait. De viooltjes uit het tuincentrum zijn dat niet omdat je niet weet waarmee ze zijn bespoten.”
TIPS: Serveer de soep in kleine borrelglaasjes als snack tussendoor of neem de soep mee naar je werk in een thermoskan. Met een bruin broodje erbij is het een heerlijk gezonde lunch. De verse kruiden en het kaaskoekje kun je dan eventueel weglaten.
Bestel hier het boek Leafs, vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin geschreven door Carola de Kanter met foto’s van Mitchell van Voorbergen:
Salie kweken en snoeien
Olijfkomkommer zaaien
Recept: Salade met knolvenkel
Veldsla kweken en oogsten
Stadstuinieren – Receptuur: Carola de Kanter | Fotografie: Mitchell van Voorbergen
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!