Nocino – Walnotenlikeur

Walnotenlikeur, het is een echte lekkernij! Maar ook nog eens leuk om zelf te maken, we delen ons Nocino Walnotenlikeur recept met jullie.
Is het heel koud in de lente en zomer, dan duurt de nootvorming in de groene noot lang en dan kun je met een beetje geluk nog in juli groene walnoten plukken. De vraag bij groene walnoten zal altijd zijn: kan ik ze nog groen gebruiken? Je kunt dit raadsel maar op één manier oplossen.
Pak een mes of dikke naald. Gaat die zonder teveel tegenslag direct door de noot, dan is de walnoot nog goed om in zijn geheel te verwerken. Lukt dit niet bij de eerst drie noten die je van een boom plukt, laat dan alle andere noten hangen. Dus eerst prikken voordat je tientallen kilo’s van de boom haalt.
Het is zeer de moeite waard om een kilo of twee van deze smakelijke noten te scoren. Elk jaar pluk ik ongeveer 200 kilo, soms wel 600 kilo groene noten. De meeste groene walnoten gaan naar restaurants.
Tip: Vergeet je handschoenen niet
Draag bij het plukken en verwerken van de groene noten handschoenen. Doe je dat niet, dan zullen je handen zwart kleuren, vooral bij het inprikken van de noten met een vork voor het pekelen. Ook na het rapen van gevallen noten kun je lange tijd zwarte vingers houden.
Recept Walnotenwijn van groene walnoten
Recept: Walnotenpasta
Plantaardig roomijs maken – met walnoten
Romke van de Kaa: Vers citroengras
Succes met vijgen
Stadstuinieren 2018-02 Tekst en fotografie: Edwin Florès
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!