Groene of paarse tomatillo
Je kunt tomatillo’s in twee verschillende fases oogsten. Voor een hartige oogst gebruik je de ‘onrijpe’ maar wel volgroeide groene of paarse vruchten. Ideaal om te verwerken in soepen en sausen, rauw of gekookt. Wanneer je de vruchten wat langer laat hangen tot de groene omhulsels strogeel verdrogen en de vruchten geelachtig verkleuren, wordt ook de smaak een stuk zoeter. Ze zijn dan ideaal om in dunne schijfjes versneden rauw te gebruiken in salades.
Recept tomatillo’s
De voornaamste toepassing van tomatillo’s is de verwerking tot groene saus of salsa verde. Deze saus is een van de basis ingrediënten in de Mexicaanse keuken, en kent een brede waaier van toepassingen vergelijkbaar met de Amerikaanse ketchup. Warm, koud, in combinatie met maïs, bonen, tortilla’s en chili’s. Onmisbaar dus.
Recept Salsa verde
ingrediënten:
- 500 gr tomatillo’s
- 1 zoete ui
- 3 Serrano chili’s
- 3 teentjes knoflook,
- een flinke bos koriander en een theelepel zout
Bereiding
- Kook de tomatillo’s, ui, chili’s en look 10 minuten zachtjes in kokend water.
- Voeg de koriander toe en mix alles fijn.
- Verhit een eetlepel olie in een hapjespan en laat hierin de saus nog 20 min zachtjes koken.
- Voeg naar smaak zout toe en eet smakelijk!
Bewaren
Je kunt de saus meteen warm of lauw serveren of in de koelkast een week bewaren. Wil je een winterse voorraad, stop dan de nog hete saus in een goed uitgewassen potje met twist-off deksel. Sluit meteen goed af en laat de potjes een tiental minuten omgekeerd afkoelen. Omdraaien en een jaar houdbaar.
Meer inspiratie:
Goudbes kweken en oogsten
Mexicaanse smaken in de moestuin
Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten
De moestuin begin december – onkruiden en onderkruipsels
Stadstuinieren 2018-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens