Aardappel pannenkoeken - Stadstuinieren
recept

Aardappel pannenkoeken

Recept aardappel pannenkoeken

Aardappelen vers uit de tuin. Is er iets lekkerder? Een uurtje in de oven, met wat zeezout en een klodder mayo. Meer hoef ik niet te zeggen!

Waardoor aardappels uit de tuin zoveel lekkerder zijn, weet ik eigenlijk niet. Maar het is echt de moeite waard om een paar vierkante meter in tuin te gebruiken voor aardappels. Geen tuin? Aardappelen kun je ook prima in een pot of aardappelzak kweken.

Recept: Aardappel pannenkoeken

Voor 8 grote of 16 kleine pannenkoeken

Dit heb je nodig:

500 g kruimige aardappels
50 g roomboter
60 ml slagroom
1/2 tl zout
125 g bloem en extra om uit te rollen

Zo maak je het:

  1. Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook deze in 10-12 minuten gaar.
  2. Stamp de aardappels fijn. Snijd de boter in blokjes, voeg het toe aan de aardappels en meng het. Voeg de slagroom en het zout toe en roer goed door.
  3. Zet de aardappelpuree afgedekt een nacht in de koelkast.
  4. Haal de volgende dag de aardappelpuree uit de koelkast. Meng de puree in de keukenmachine tot een deegbal. In het begin is het deeg heel kruimelig maar uiteindelijk vormt het een bal.
  5. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het met je handen uit tot een langwerpig stuk. Verdeel het in 8 of 16 stukken.
  6. Vorm van elk stuk met je handen een bal. Dek alle ballen af met een schone theedoek.
  7. Vet een koekenpan met een beetje olie in en verwarm op middelhoog vuur.
  8. Bestrooi het werkblad met bloem en rol een deegbal uit. Probeer het zo dun mogelijk te krijgen. Gebruik extra bloem als het deeg blijft plakken.
  9. Rol de pannenkoek om de deegroller en leg in de pan. Bak de pannenkoek 1-2 minuten aan elke kant. Rol ondertussen de volgende pannenkoek uit.
  10. Leg de pannenkoek op een bord en houd warm met een schone theedoek. Ga door met de rest van de pannenkoeken.

Je kunt de pannenkoeken zoet eten met jam of met kaneel en suiker. Of lekker hartig met bijvoorbeeld roomkaas en gerookte zalm.

 

Vergeet de schil niet!

Wist je dat de schil van de aardappel ook erg lekker is? Kook de ongeschilde aardappels, halveer ze en schep de aardappels leeg. Sprenkel olie over de overgebleven schillen, bestrooi ze met kruiden en gril ze dan in de oven tot ze krokant zijn. Heerlijk!

Meer inspiratie:

Aardappels telen in een pot
Aardappelen kweken
Recept: Maissoep
Uit de stadstuin: Uien

 

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek: Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close