Recept: Koude preisoep

preisoep

In de keuken heeft prei wat aandacht nodig. Maak de prei schoon met stromend water. Als je de prei eerst in de lengte halveert dan kun je makkelijk het blad van de stengel losmaken en de grond eruit spoelen. Laat de prei tijdens het bakken niet bruin worden want dat is niet zo lekker. Gestoofd op een laag vuur komt de prei het beste tot zijn recht.

Recept:  Vichysoisse, koude preisoep

Vichyssoise is de koude versie van de Franse soep Potage parmertier en het verhaal wil dat het begin twintigste eeuw is geïntroduceerd door de chef Louis Diat van het Ritz Carlton in New York. Ik ken het recept uit het meesterwerk van Julia Child en maak het graag in de zomer als afwisseling op gazpacho. Je kunt wat variëren met de ingrediënten. De aardappels kun je eerst roosteren of vervangen door cannellini-bonen. Het citroensap kun je weglaten of vervangen door een scheutje witte wijn. En in plaats van slagroom kun je ook kiezen voor crème fraîche. Deze versie is subtiel van smaak en heeft een fluweelzachte structuur.

Voor 8-10 personen

Dit heb je nodig voor de preisoep

  • 350 g kruimige aardappels
  • 2 preien
  • 1l groentebouillon
  • 125 ml slagroom
  • ½ citroen
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1-2 el bieslook
  • 3-4 takjes tijm

Zo maak je het

Schil de aardappels en snijd in blokjes. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Breng de aardappels, prei en bouillon aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat 20-25 minuten op laag vuur koken tot de groenten zacht zijn. Pureer de soep en laat afkoelen.

Roer de room en het sap van de citroen erdoor. Proef en breng de soep op smaak zout en versgemalen zwarte peper. Hak de bieslook fijn en rits de blaadjes van de takjes tijm. Serveer de preisoep in kleine kommen of glaasjes en garneer met de kruiden.

Eet smakelijk.

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2019-02  Tekst: Marleen van Es