Recept: Salade met vijgen

Rijpe vijgen kunnen rauw of gegrild worden gegeten. Je kunt ze pureren tot een pasta en als zoetmaker verwerken in taarten, koekjes en toetjes. Ze combineren goed met peer, kaas, noten en vanille.
Het blad kun je ook gebruiken. Het heeft een geur die aan kokos doet denken en je kunt het gebruiken als smaakmaker door bijvoorbeeld een vis met het blad in te pakken en in de oven te grillen, of ijs en likeur een vijgenbladsmaak geven.

Recept: Salade met vijgen en venkel

 

Dit heb je nodig:

100 gram parelgort
een kleine venkelknol
100 gram babyspinazie
een halve krop radicchio
90 gram blauwe kaas, bijvoorbeeld Bleu dAuvergne
4 vijgen
een halve citroen
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel honing

 

Zo maak je het:

  • Kook 100 gram parelgort volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af, spoel met koud water en doe in een grote schaal.
  • Schaaf een kleine venkelknol met de mandoline in dunne plakken.
  • Doe de venkel met 100 gram babyspinazie en de blaadjes van een halve krop radicchio bij de parelgort.
  • Brokkel er 90 gram blauwe kaas, bijvoorbeeld Bleu dAuvergne, over.
  • Snijd 4 vijgen in parten en leg op de salade.
  • Maak vervolgens een dressing van het sap van een halve citroen, 2 eetlepels olijfolie en 1 theelepel honing.
  • Schenk de dressing over de salade en serveer direct.

Eet smakelijk!


Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Stadstuinieren 2020-03 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es