Gepekelde walnoten op balsamico-azijn - Stadstuinieren
recept

Gepekelde walnoten op balsamico-azijn

Dit is wel een heel fijn recept voor groene walnoten. Misschien wel het beste om de noten zo te verwerken. Je kunt met het resultaat veel kanten op. De noten kunnen goed bij harde oude kazen. Ook kunnen ze als ketchup verwerkt worden nadat ze op azijn hebben gestaan.

Gepekelde walnoten op balsamico-azijn

Ingrediënten:

  •  4 kilo groene walnoten ( je moet er met een breinaald doorheen kunnen prikken )
  •  Pekelwater verhouding 10 gram zout op een liter water
  •  Balsamico-azijn (voldoende om de noten in te koken)
  •  Kaneelstokje
  •  per liter 2 kruidnagels
  •  Kruiden naar smaak, zoals anijszaad, steranijs, korianderzaad (ongeveer1 theelepel)

Werkwijze:

  1. Prik 6x de walnoten in het rond met een vork
  2. Leg ze in een plastic emmer en vul deze op met pekelwater
  3. Zorg dat alle noten onderstaan
  4. Laat voor 4 dagen in de pekel staan
  5. Ververs het water met nieuw pekelwater en laat nog eens 6 dagen in de pekel staan
  6. Spoel na in totaal 10 dagen de noten
  7. Droog ze op een rek voor 24 uur
  8. Kook de balsamico-azijn en voeg de kruiden toe
  9. Verdeel de noten over potjes en giet de hete balsamico op de noten
  10. Wil je ze langer houdbaar houden, kook dan de noten 3 minuten in de azijn mee
  11. Schep ze er snel uit en verdeel over de potten
  12. Deksel op de pot en op z’n kop zetten

Groene walnoten oogsten op het juiste moment

Is het heel koud in de lente en zomer, dan duurt de nootvorming in de groene noot lang en dan kun je met een  beetje geluk nog in juli groene walnoten plukken. De vraag bij groene walnoten zal altijd zijn: kan ik ze nog groen gebruiken? Je kunt dit raadsel maar op één manier oplossen.

Pak een mes of dikke naald. Gaat die zonder teveel tegenslag direct door de noot, dan is de walnoot nog goed om in zijn geheel te verwerken. Lukt dit niet bij de eerst drie noten die je van een boom plukt, laat dan alle andere noten hangen. Dus eerst prikken voordat je tientallen kilo’s van de boom haalt.

Het is zeer de moeite waard om een kilo of twee van deze smakelijke noten te scoren. Elk jaar pluk ik ongeveer 200 kilo, soms wel 600 kilo groene noten. De meeste groene walnoten gaan naar restaurants.

Tip: Vergeet je handschoenen niet

Draag bij het plukken en verwerken van de groene noten handschoenen. Doe je dat niet, dan zullen je handen zwart kleuren, vooral bij het inprikken van de noten met een vork voor het pekelen. Ook na het rapen van gevallen noten kun je lange tijd zwarte vingers houden.

Meer inspiratie:

Wildplukken: Groene walnoten
Recept Nocino – Walnotenlikeur
Recept Walnotenwijn van groene walnoten
Recept: Walnotenpasta
Plantaardig roomijs maken – met walnoten
Permacultuur in de moestuin: Vaste bedden
Vijgen kweken en oogsten

Bestel hier het boek van Edwin Florès: Edwin Florès: Het wildpluk kookboek

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2018-02  Tekst en fotografie: Edwin Florès

logo
Sluiten
close