Wildplukken: Judasoren

Er is een tijd geweest dat ik elke zondag een bakje Chinees ging halen. Niet alle groenten kon ik in de eerste paar bakken Chinees benoemen. Wat waren toch die rare, soms paars-zwarte slierten in de Tjap Tjoi? Jaren later kwam ik er achter dat het paddenstoelen waren. Gedroogde Chinese boom-oren. En wat blijkt: die groeien ook in Nederland. Net een andere naam, maar van dezelfde familie. Wij noemen ze Judasoren.
“Judasoren worden vooral gebruikt in Aziatische gerechten”
Nu hebben wij geen Judasboom, maar is de vlierboom de gastheer van deze paddenstoel. Want Judasoren zijn namelijk eetbare paddenstoelen. Niet de smakelijkste, want ze hebben amper smaak. Maar wel de paddenstoel met de meest ‘bite’, want daar houden de Chinezen dan weer heel veel van. Mondgevoel!
Auricularia auricula-judae
Algemeen op vlierbomen, beukenbomen en soms op andere loofbomen.
Het hele jaar door, mits het niet vriest. Ook als het vriest, kun je ze nog vinden. Ze zien er dan vaak verschrompeld uit. Ook bij droog weer verschrompelen ze tot kleine friemmeltjes aan de takken van de vlier. Leg ze in water en ze zwellen weer gewoon op tot oorproporties.
Deze paddenstoel wordt vooral gebruikt in wokschotels, Aziatische gerechten en in stoofschotels. Droogt goed in en kan dan als poeder worden vermalen. Dit poeder neemt veel vocht op, waardoor het opzwelt in een gerecht. Maar je kunt het ook in oerhollandse stoofschotels als draadjesvlees verwerken.
Met niets te verwarren. De oren op een vlier kan je niet over het hoofd zien.
Als de bladeren van de bomen zijn, kun je deze paddenstoelen het beste zoeken en spotten. Ze zijn praktisch het hele jaar door te vinden, maar in de winter zijn ze het beste zichtbaar. Erg smakelijk zijn ze niet; ze bevatten gewoon weinig smaak. Maar het is een welkome paddenstoel in deze periode van schaarste in het wildplukken.
In het Engels heet deze paddenstoel Wood-ear, of in het Chinees 木耳 (pinyin: mù ěr, “boom-oor of “bos-oor”), in het Japans heet hij weer anders namelijk キクラゲ (Japans: “ki-kurage”, leterlijk “bos-kwal of boom-kwal op zijn gelijkenis met de kwallen uit de zee.
Zoals ik al schreef, leerde ik als kind deze paddenstoel kennen door mijn zondagse hap bij de Chinees. Ze zitten negen van de tien keer verstopt in de tjap tjoy. Het gaat de Chinezen niet om de smaak van de paddenstoel, maar meer om de structuur. Het mondgevoel! Hieronder daarom twee andere Chinese varianten waarin judasoor is verwerkt.
Wist je dat: De naam Judasoren komt van het verhaal dat Judas Iskariot zijn kameraad Jezus voor een paar goudstukken had verraden aan de Romeinen. Daar kreeg hij zo veel spijt van dat hij zichzelf aan een boom heeft verhangen. Tijdens dat verhangen bleef een van zijn oren aan een tak van de Judasboom hangen. En sindsdien groeien er oren aan de taken van de Judasboom.
Serveer als bijgerecht bij witte rijst, met bijvoorbeeld gefrituurde kip en een groente-wokschotel.
Vlierbloesem champagne: Zo maak je dat
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Honingzwam herkennen en plukken
Eetbare paddenstoelen kweken
Pasta met groene kool en paddenstoelen
Vlog: Zonnebloemen zaaien
Stadstuinieren 2016-01 Tekst: Edwin Florès
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!