Vlierbloesem champagne – Zo maak je dat

Bloeit bij jullie de vlier al? Mooi! dan is dit hét moment om met die vlierbloesem een bruisend drankje te maken. De natuurlijke gisten die op de bloesem zitten zorgen voor de nodige bubbeltjes.
Een heerlijk drankje voor op het balkon of terras.

Recept: Vlierbloesem champagne

Ingrediënten:

  • Een halve emmer vlierschermen
  • 7 liter water
  • 100 ml natuur- of appelazijn
  • Siroopje van 500 gram suiker met wat water en het sap + de schil van twee citroenen.

Zorg dat je een schone emmer bij de hand hebt, een doek én een touwtje om de doek om de emmer vast te zetten, zodat er geen fruitvliegjes bij kunnen.

  • Pluk een halve emmer frisse vlierschermen van een struik die lekker ruikt en schud de diertjes eruit.
  • Vul een schone emmer met 7 liter water en 100 milliliter natuurazijn of appelazijn.
  • Maak een siroop van: 500 gram opgeloste suiker, een beetje water, en het sap en de schillen van 2 citroenen.
  • Voeg de siroop toe aan de emmer en leg voorzichtig een bord op de vlierschermen, zodat die niet boven het water uitkomen. Zo voorkom je dat de boven het water uitstekende delen gaan schimmelen.
  • Laat dit vijf tot zeven dagen staan.
  • Na vijf tot zeven dagen giet je de inhoud van de emmer door een zeef en daarna door een zeefdoek.
  • Doe de vloeistof in anderhalve liter pet-flessen en laat ze nog een weekje rusten om op smaak te komen.
  • De vlierbloesem champagne kun je zes tot acht weken bewaren, maar dat is jammer om te doen, want het is een heerlijk drankje en een explosief goedje!

Proost!