Prei in alle soorten en maten

prei

Er is snelgroeiende lenteprei, sappige zomerprei, stevige herfstprei en winterharde winterprei. Weet je niet welke prei je moet kiezen? Zet ze dan vrolijk allemaal gemengd in de tuin. Een rijtje van elke kleur of bont door elkaar. Je zult verrast zijn hoe prei op een bescheiden wijze voor extra kleur en variatie in de tuin kan zorgen.

Lenteprei kweek je net als stengelui. Ideaal dus om vroeg te zaaien, niet te verplanten maar enkel uit te dunnen en zo ter plaatse aan te aarden. Ook ideaal om in het voorjaar snel een hele reeks dunne preitjes te telen, bruikbaar voor de eerste zomersoepjes. De meeste rassen zijn bruikbaar voor zowel de zomer- als de herfstteelt en met de afgelopen zachte winters is een hele reeks van die rassen ook geschikt voor winterteelt. Laat je leiden door kleur en smaak. 

Prei kweken en oogsten

prei

Zomerprei en herfstprei

‘Jaune de Poitou’ is een traditionele Franse variëteit die opvalt door zijn ongewone geel-groene kleur. Deze prei kun je gebruiken voor zomer- en herfstteelt en is ook redelijk winterhard. Het is een snelle groeier met een fijne volzoete zachte smaak. ‘Carentan’ is een populaire herfstprei met een mooie grijs-groene tint. Deze soort blinkt uit door zijn stevige groei. Hij geeft een rijke oogst aan dikke prei.

Winterprei

Voor de wintermaanden kies je voor ‘Saint Victor’. Gewoon voor zijn uitstekende winterhardheid, maar eigenlijk nog meer voor de ongewone paarsblauwe tint in zijn bladeren.

Prei voor vier seizoenen

Wil je het allemaal wat bescheidener houden, kies dan een prei voor de vier seizoenen zoals ‘Mechelse blauwgroene’. Die springt eruit door zijn sterke rechtop groeiwijze, zijn mooie grijs-blauwe tint en de uitstekende gezondheid van de planten.

Alternatieven voor prei

Prei is een gewas dat aandacht vraagt. Goede grond, geduldig opkweken, rijke compost, extra plantenvoeding, aanaarden… Als je dat allemaal niet meteen beschikbaar hebt, zijn er gelukkig enkele alternatieven zoals oerprei en olifantenlook.

Olifantenlook kweken
Oerprei kweken

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2017-04  Tekst en fotografie: Peter Bauwens