Zonnebloemensalsa
Serveer dit spectaculaire gerecht als borrelhapje of amuse. Zonnebloemknopjes hebben een afrodiserend (lustopwekkend) effect en de pittige tomatensalsa versterkt dit ook nog een beetje.
Dit recept komt uit het boek Bloemen met Smaak.
Recept: Zonnebloemensalsa
Dit heb je nodig voor per persoon:
- 3 kleine (nog goed gesloten) zonnebloemknopjes (zo vers mogelijk)
- 2 dl melk
- 1 ei
- 100 g meel
- 1 l frituurolie
Voor de tomatensalsa:
- 2 tomaten
- 1/3 paprika
- ½ teentje knoflook
- mespuntje komijn
- 1 el citroensap
- peper
- fijngesneden lente-uitje
Verder nodig:
- beslagkom
- blender of keukenmachine
- garde
- frituurpan
- schaal om te serveren
Zo maak je het:
De salsa:
- Snijd de tomaten in 8 delen en laat even uitlekken
- Doe ze in de blender of keukenmachine samen met de overige ingrediënten behalve het lente-uitje. Maak het zo grof of fijn als jou lekker lijkt.
- Leg het fijngesneden lente-uitje op de tomatensalsa; dat ziet er ook leuk uit, die ringetjes.
De gefrituurde zonnebloem:
- Verwarm de frituurolie in een wok of friteuse.
- Was en droog de zonnebloemknopjes.
- Meng meel, ei en melk tot een glad beslag. Hoe dikker het beslag hoe meer er aan de knopjes blijft hangen.
- Haal de knopjes door het beslag en frituur ze enkele minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Even uit laten lekken.
- Gebruik een bord of schaal om te serveren en schik er een kunstwerkje van met de pittige tomatensalsa en bijvoorbeeld nog wat losse zonnebloemblaadjes (ook heel mooi op een zonnebloemblad).
Eet smakelijk
Compleet menu voor een bloemrijke zomerlunch:
Recept: Sangria met goudsbloem
Pindasoep met eetbare bloemen
Recept: Gevulde courgettebloemen
Salade met klaproos en bloemetjes van uitjes
Meer inspiratie:
Mexicaanse smaken in de moestuin
Oca kweken in een pot
Goudbes kweken
Romke van de Kaa: Vers citroengras
Meer lezen over eetbare bloemen? Anna Koster: Bloemen met smaak
Stadstuinieren 2020-02 Tekst: Anna Koster | Fotografie: Anna Koster en Gerda Venema