Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes

Die gewone rodekool, ik vind ‘m prachtig. Het matte, grijspaarse blad, met een blauwe zweem. Die buitenste, bruine bladeren, hier en daar aangevreten. Buitengewoon decoratief en echt een onderwerp voor een stilleven. Maar rodekool is niet alleen leuk voor kunstenaars, ook moestuiniers kunnen er alle kanten mee op.

“Dit is een heerlijk voorgerecht voor een vegetarisch kerstmenu of kerstbuffet”

De beginnende tuinier zaait in mei direct buiten en oogst de eerste kolen in oktober. De gevorderde tuinier, die opzoek is naar wat uitdaging, start in februari met zaaien in de koude bak. Hij gaat verder met de tweede ronde in mei en in september zaait hij voor de rodekool voor het jaar erop. Dus bijna het hele jaar rond verse kool van het land. Lekker in zomerse salades en winterse stoofschotels.

Tips

  • Verleng het seizoen door rodekool te kweken in een koude bak. Dat kan al vanaf februari.
  • Zware vruchtbare kleigrond is ideaal voor kolen. Voeg in het voorjaar gerust wat compost of een andere natuurlijke meststof toe.
  • Kolen hebben veel ruimte nodig. Zaai of plant ze ongeveer 50 cm uit elkaar.
  • In een kleine tuin kun je de kolen tegelijk met radijsjes zaaien. Zo benut je alle ruimte en je hebt minder last van onkruid omdat je de bodem snel bedekt.
  • Bescherm jonge plantjes met gaas of een net want konijntjes en rupsen eten graag mee.

 


Rodekooltaartjes met geitenkaas en pecannoten

Dit is een heerlijk voorgerecht voor een vegetarisch kerstmenu of kerstbuffet. De taartjes kun je een dag eerder maken. Ideaal voor de drukke feestdagen. De smaak is vol en winters, en fris door de sinaasappel. De geitenkaas en pecannoten zorgen voor een zoet contrast met de rodekool. Ik gebruik geen ei of room zoals je in een hartige taart wel vaak doet. De structuur is daardoor los en niet zo zwaar.

Dit heb je nodig

Voor 6 taartjes:

300 g rodekool
1 el balsamico azijn
1 sinaasappel
1 el olijfolie
6 plakjes bladerdeeg
1 klontje boter
vers gemalen zwarte peper en zout
60 g geitenkaas (met honing)
40 g pecannoten
1 ei

6 taartvormen van 10 cm met een losse bodem

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Snijd een stuk rodekool van ongeveer 300 gram in dunne reepjes. Schil de sinaasappel en halveer de partjes. Vet een ovenschaal in met een scheutje olijfolie. Leg de rodekool en sinaasappelstukjes in de schaal. Voeg de balsamico azijn toe en hussel alles even goed door.
  2. Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de rodekool in ongeveer 30 minuten zacht. Roer halverwege even door de schaal zodat de kool bovenop niet uitdroogt of verbrandt.
  3. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en vet de taartvormpjes in met boter.
  4. Bekleed de vormpjes met het deeg. Druk het deeg dat over de rand ligt weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  5. Verdeel de rodekool met sinaasappel over de vormpjes. Gebruik zo min mogelijk van het vocht, laat dat gewoon in de schaal zitten. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
  6. Klop het eitje los en bestrijk de randen van het deeg met ei.
  7. Brokkel de geitenkaas over de rode kool. Breek de pecannoten in stukjes en verdeel over de taartjes.
  8. Schuif de taartjes in de oven en bak de taartjes in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten bruin.

Tip: Op een doordeweekse dag weinig tijd om te koken? Vervang de rodekool met zuurkool en begin bij stap 3. Gebruik een quichevorm van ongeveer 24 cm. Het is hooguit tien minuten werk en als de taart in de oven zit, kun jij lekker relaxen!

Stadstuinieren 2015-06 Tekst en Fotografie: Marleen van Es