IJs met groente - Stadstuinieren
recept

IJs met groente

 

‘Groene Smoothies’ worden steeds populairder. Maar waarom zou je jezelf tot die ene traktatie beperken, als je heel gemakkelijk je eigen groenten kunt verbouwen en ze dus zelf kunt maken?  Deze zomer zijn we bij Stadstuinieren druk aan het experimenteren om onze groene smoothies om te toveren tot zoete en kleurrijke ijsjes met groente.

Voor degenen onder jullie die zich nu afvragen wat in hemelsnaam een groene smoothie is? Dat is een fruit-smoothie waar ook (blad)groenten aan zijn toegevoegd. Mix het geheel tot een gladde textuur door water, melk of een melkvervanger zoals rijst-, amandel- of sojamelk toe te voegen. Het is ook erg lekker met wat yoghurt er doorheen.

IJsjes met groente maak je zelf

Bladgroenten zijn misschien wel de gemakkelijkste groenten om zelf te kweken, ongeacht de hoeveelheid ruimte die je tot je beschikking hebt. Omdat er zoveel variaties aan soorten zijn, is er altijd wel iets dat je op elk moment van het jaar kunt laten groeien. Gedurende de lente, zomer en herfst kun je denken aan een eindeloze aanvoer van sla, peterselie, … en munt. Kweek je een van de vele soorten boerenkool, dan kun je zelfs in hartje winter oogsten.
De hoeveelheid groente die je kunt toevoegen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Je zult echter merken dat hoe vaker je ze drinkt, des te meer groenten je zult gaan toevoegen. Een algemene richtlijn is ongeveer 60% fruit en 40% groenten.

Deze ijsjes kun je maken met groenten:

Komkommer Surprise

Komkommer, citroenmelisse, venkelblad, gele peen, citroen, Golden Delicious appel, banaan en kokosmelk

Biet it!

Rode biet, rode sla, peterselie, aardbei, banaan en appel (voor lichtere kleur bovenaan kun je bij een deel yoghurt toevoegen)

Paarse Draak

Calvo nero, paarse wortel, bosbessen, bramen en appel

Toffe Peer

Romeinse sla, citroenmelisse, appel en peer

Kermit de Kool

Boerenkool, munt, banaan, appel en peer

Aardbeien Salade

Rode sla, peterselie, aardbei, banaan, appel en yoghurt

Groente voor kinderen

Laten we echter eerlijk zijn: er zijn waarschijnlijk heel weinig kinderen die graag een bak vol verse sla, boerenkool of peterselie zouden eten. Maar voeg je deze groenten toe in een zoete en fruitige smoothie-ijslolly, dan ben je ervan verzekerd dat ze om een tweede portie zullen vragen!


Recept: IJs met groente

Ingrediënten basisrecept

– 1 kop water, appelsap, kokosmelk, melk of sojamelk
– een kop of handjevol bladgroente
– 1 banaan
– 1 appel
– 1/2 tot 1 kop extra met andere vruchten/groenten

Werkwijze

  1. Stop alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad mengsel
  2. Doe daarna de smaak/dichtheidstest: heeft het misschien meer fruit nodig? Of juist meer groenten? is het mengsel niet te dik?
  3. Giet het vervolgens, als de structuur goed is, in de ijslollyvormpjes. Vries deze in.

Genieten maar.

Tip:Voeg voor een dikkere samenhang een extra banaan toe. Havermout en bevroren stukken fruit zorgen trouwens ook voor een dikker textuur.

Het bovenstaande recept werkt goed als basis van jouw smoothie-ijslolly experiment. Maar daarna kun je de verhoudingen veranderen of variëren in fruit- en groentesoorten. Probeer het ook eens met (voorgeweekte) noten, zaden of granen.


Meer mooie recepten:

Zelf plantaardig roomijs maken
IJs uit eigen tuin
Vlog: Kruidenthee uit eigen tuin
Recept: Smoothie met rode biet

 

logo
Sluiten
close